• Familjecentraler behövs i Botkyrka

    Familjen är den viktigaste gemenskapen. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar. Vi vet samtidigt att barn och unga mår allt sämre i dag. En viktig del i att förbättra uppväxtvillkoren för barn och unga är att stödja familjen. Kristdemokraterna vill stödja och förvalta de värden och förutsättningar som bidrar till att familjen kan fungera.

    Familjecentraler där mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänstens förebyggande verksamhet samlas under ett och samma tak är ett exempel på hur man kan nå familjer tidigt. Det gäller både de som bara behöver tips och råd och de som är i behov av extra stöd. Vi kristdemokrater har motionerat om att det behövs familjecentraler i både norra och södra Botkyrka.

    Uppgiften att vara förälder kan vara svårt och även de med de bästa förutsättningarna behövs stöd i att klara den uppgiften. Särskilt de barn vars föräldrar inte har förutsättningar att ta sitt föräldraansvar behöver samhällets stöd. Därför är det viktigt att stöd ges i tid och genom både riktade och generella åtgärder. Familjecentraler där mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänstens förebyggande verksamhet samlas under ett och samma tak är ett exempel på hur man kan nå familjer tidigt. Det gäller både de som bara behöver tips och råd och de som är i behov av extra stöd.

    En lyckad integration förutsätter trygga föräldrar och barn. Ska vi klara integrationen på ett bättre sätt behöver vi samordna våra resurser smartare än idag. På en familjecentral kan flera av de uppdrag som såväl mödravård, barnhälsovård, socialtjänst och öppna förkolan ske gemensamt. Isolering bryts, vänskapsband knyts och information kan ges samtidigt som barnen leker. Familjecentralen kan på ett naturligt sätt erbjuda språkträning, undervisa om kostvanor och ge extra stöd till vissa familjer.

    Kännetecknande för familjecentralen är att huvudmännen, till exempel kommun och landsting, samordnar sina resurser för att möjliggöra en tvärfacklig samverkan. Basen är den allmänna mödra- och barnhälsovården i samverkan med öppna förskolan samt en förebyggande individ- och familjeomsorg (socialtjänst). Samverkan mellan de olika yrkesgrupperna är en förutsättning för en fungerande familjecentral. Idag har vi i Tullinge några av dessa aktörer samlade under samma tak och vi skulle gärna se en utveckling av verksamheten och ett samarbete mellan de olika parterna enligt verksamhetsmodellen familjecentral.

    Vi vill också att det ska finnas en familjecentral i norra Botkyrka. Familjecentralerna behöver återinföras i kommunen då vi idag ser ett stort antal barn som bland annat är utsatta för passiv rökning, bevittnar våld i nära relation, har dålig tandhälsa, riskerar att drabbas av övervikt m.m. Familjecentralerna har möjlighet att i ett tidigt skede och på ett effektivt sätt fånga upp kontakten med utsatta familjer, men också vara en stödjande resurs till familjer i allmänhet och även vara ett led i att främja integrationen. Vi ser även att ett samarbete mellan kommun och landsting i dessa frågor vore viktigt och gynnsamt.