• Allas lika värde

    Kristdemokraterna baserar sin politiska filosofi på ett antal principer. Den viktigaste av dem är människovärdesprincipen. Den betonar alla människors unika och absoluta värde.

    I livet värderas vi olika. Vissa ideologier betonar människans produktionsvärde. Det arbete man utför ska skäligen ersättas och man tillför samhället något då man producerar. Det är en god tanke och många anammar den. Men den kristdemokratiska människosynen hävdar likväl att den som inte kan producera eller tillföra andra välfärd har också mänskliga rättigheter och måste då kunna få ta del av andras produktioner. Detta är solidaritet för oss. Att dela samhällets tillgångar mellan dess medlemmar baserar vi på människovärdesprincipen. Den som inte kan producera på samma sätt som den andre har precis samma människovärde och ska aldrig behöva uppleva att man ingår i ett B-lag.

    Likaså har flyktingen samma människovärde som landets medborgare. Däremot har man inte samma medborgerliga rättigheter, men människovärdet är detsamma.

    Min fundering vid frukostbordet handlade egentligen inte om människovärdet, men tankarna ledde ändå till denna reflektion.

    Vi har under vintern haft stor behållning av alla fåglar vid vårt fågelbord. Det är många fåglar och under vissa dagar har de också ätit rejält. Men nu fångade kameran denna besökare som finns på bilden. Jag känner då spontant att vissa djur är välkomna att ta del av fröna, medan andra vill jag helst slippa. Det är därför samhället behöver vissa gemensamma principer som vi är överens om. I människornas släkte bör det bara finnas vi, aldrig vi och dom.