• Besöksnäringen växer

    Vi var häromdagen på en rundtur i Sjuhäradsbygden med styrelsen för Turistrådet Västsverige. Syftet var att möta entreprenörer och se olika besöksmål i Borås med omnejd. Som politiker har vi ofta möten där vi sitter i ett sammanträdesrum och så kommer någon dit och berättar om sin verksamhet. Men ibland vill vi göra tvärtom, vi vill åka ut och se hur det är i deras egen vardag. Det är vanligt att vi som enskilda politiker gör besök eller följer någon medarbetare under en arbetsdag. Men det är inte lika vanligt att hela styrelsen är ute. Nu valde vi, som styrelse, att åka ut och besöka ett antal verksamheter i sydöstra delen av vår region. Det blev en mycket givande dag. Många av besöksnäringens aktörer är personer som driver en verksamhet själva eller har några anställda. Många tar in extra personal under sina säsonger men oftast är det få anställda. Men dessa personer är ofta livsstilsentreprenörer. De brinner för att paddla, baka, servera, vandra, eller har något specialintresse. Men kännetecknande är att de vill ta hand om sina gäster. De vill skapa något annorlunda erbjudande via sina företag. Under vår rundresa fick vi så många exempel på detta.

    Bilden ovan är från Kvarnen i Hyssna. Det är ett sågverk som drivs som arbetslivsmuseum och där fanns också en kvarn och en smedja. Dessa byggnader är nu anpassade för besökare och man både få koppla av och ta del av livet som levts av många generationer i Hyssna. En rogivande omgivning och ett mycket gott värdskap. En plats som kan rekommenderas om du vill åka och ta en fika, köpa lokala produkter, ha bröllopsfest, födelsedag eller ha konferens med jobbet.

    Det är så spännande att få möta och lyssna till alla de som driver besöksnäringen. Tillsammans utgör de en av Sveriges snabbast växande branscher och många kommer till vårt land för att uppleva natur, kultur och god mat. Dessutom upplever många att det är väldigt tryggt och säkert i Sverige.