• Satsa på gestaltning av offentlig miljö

    Våra gemensamma rum – torg, gator, mötesplatser, parker, alléer – har stor betydelse för de intryck vi får av en stad men också hur vi upplever oss själva. Att gå förbi en vackert anlagd rabatt utanför ett resecentrum, bli inspirerad av en konstnärs uttryck genom ett konstverk, eller ta del av olika material på en husfasad är sådant som blir en del av att man befinner sig i det offentliga rummet. I Skövde har vi t ex i och utanför resecentrum konst som både väcker och inspirerar men också spännande arkitektur där blickfånget direkt då man kliver ut i det offentliga rummet faller på Hotell Billingen och Kulturhuset. Men där finns också många skulpturer och parker. Dessutom helt nyrenoverade hus som bidrar till en spännande stadsbild.
    Ibland kan man göra det enkelt men ändå oerhört effektivt. Bilden ovan är något jag ser varje morgon då jag kliver av tåget i Vänersborg och ska till kontoret. I kanalen har man placerat en stor rund ljusinstallation som ser annorlunda ut varje dag beroende på vind, vågar, snö, is eller om det är gråmulet eller becksvart. Kommunen har också gjort om stensättningarna utmed kajkanten på ett inspirerande sätt. Till sommaren flyttar restaurangerna ut på gatan och det blir en helt annan miljö.
    För mig känns det alltid inspirerande att få stanna till och ta del av hur en ”stad tänker”. Är den offentliga miljön inspirerande eller är det smutsigt, stökigt, nedskräpat och färg- och formlöst? I Västsverige ökar förståelsen för det som vi politiker kallar för ”gestaltad livsmiljö”. Till stor del handlar detta om att involvera kreativa personer som påverkar designen. Ingenjörerna kan funktionen, men när dessa två yrkesgrupper samspelar så kan det bli njutbara vandringar, eller personligen utmanande upplevelser, då vi flanerar i våra gemensamma rum.