• Exemplet St Göran

    Igår besökte jag S:t Görans Sjukhus på Kungsholmen. Hade förmånen att få träffa VD Britta Wallgren och det blev ett mycket intressant samtal och bra information om verksamheten vid St Görans akutsjukhus. Jag blev särskilt imponerad av Wallgrens ledarskap.  Wallgren har sedan hon tillträdde VD posten satt upp konkreta visioner, en tydlig plan för verksamheten och kontinuerlig uppföljning. Hennes motto är att det alltid går att göra saker och och ting bättre. I detta arbete involverar hon alla anställda. Wallgren är tydlig med att alla medarbetare ska kunna vara med och påverka utvecklingen, och vill hålla att det ska vara nära mellan verksamhet och sjukhusledning för att goda idéer ska kunna omsättas i beslut och genomföras i handling.  Hon vill också att läkarna engageras mer i styrning och ledning av vården. St Göran har 1850 anställda och ca 300 vårdplatser. 

    Capio St Göran bedriver en mycket väl fungerade verksamhet, med hög effektivitet. Under 2013 tog sjukhuset emot ca 78 000 besök på akutmottagningen. Man klarar vårdgarantin men det finns förbättringspotential när det gäller väntetiderna på aktuten.

    St Göran är ett speciellt sjukhus i det att sjukhuset är det första och hittills enda akutsjukhuset i Sverige med en privat ägare. 1994 beslutades att St Göran skulle drivas som aktiebolag. 2012 vann Capio upphandlingen av verksamheten. Vården bekostas dock av skattepengar precis som på landstingets egna sjukhus.