• Kristdemokraterna framåt i valet till Europaparlamentet!

  Vaknade så glad idag! De senaste veckorna har varit intensiva och vi är många över hela landet som arbetat hårt för att ” skicka en envis journalist till Bryssel”. Därför var det var en fantastisk känsla när SVT:s vallokalsundersökning kom vid 21-tiden och visade att vi behåller mandatet med råge. När vi senare bekräftade vår framgång utbröt jubel och spontana applåder. Kristdemokraterna gick framåt i opinionen och landade på 6,0 procent av rösterna i EU-parlamentsvalet, det innebär 69 263 nya väljare! Vi kristdemokrater brukar vara bra på att spurta och så blev det verkligen.

  Vår valvaka ägde rum på Skybar på Radisson Blu. Efter lite buffémat var det spännande att följa SVT:s valundersökning, senare tackade Göran Hägglund och Lars Adaktusson för goda insatser av alla idella krafter som jobbat i valrörelsen.

  I Stockholm har vi kampanjat, delat ut material, satt upp affischer och pratat med folk. Stämningen har varit god hela tiden men det är alltid svårt att veta vad det slutgiltiga valresultatet landar på. Jag är glad över att Lars Adaktusson är vår toppkandidat, har kommer att göra ett bra arbete i Europaparlamentet och arbeta för kristdemokratiska värderingar.

  Miljöpartiets och Feministiskts initiativs framgångar hoppas jag nu manar till eftertanke hos Allianspartierna. Vi måste sätta klimat och jämställdhet högre på dagordningen, det är uppenbart att väljarna anser att detta är centrala frågor och viktiga för framtiden.

  Men glädjen över vårt valresultat grumlas givetvis av att Sverigedemokraterna fick 2 mandat i Europaparlamentet. I hela Europa skördade främlingsfientliga pariter framgångar. Nationella fronten blev största partiet i Frankrike, i Tyskland tog nationalsocialistiska NPD ett mandat i parlamentet. Fascistiska Jobbik i Ungern tog tre mandat. I Grekland fick nynazistiska Gyllene Gryning 9,43%. Det är fruktansvärt och och skam och sorg för hela Europa! Har vi inte lärt oss av historien? Även Sannfinländarna och Dansk Folkeparti gick framåt.

  Dessa extrema åsikter måste motarbetas med gemnsamma krafter. Jag tror på ett öppet, tolerant och välkomnande Europa.