• Möte med Legevisitten

  Det blev en tidig morgon med start på gymmet och ett pass bodypump. Jag gillar att börja min dag med träning, det ger massor av energi! Därefter träffade jag Thorleif N Palmdal och Jonas Lundqvist från Legevisitten. Legevisittens driver verksamhet inom hälsa, vård och omsorg bland annat inom Stockholms läns landsting. Geografiskt finns de i Stockholm, Nynäshamn, Kristinehamn, Vålberg och Grums. Legevisitten har idag 400 anställda.

  De startade 1992 i Norge och arbetade då med bemanning för läkare. Sedan dess har det hänt mycket. 1999 kom verksamheten till Sverige. Sedan 2003 bedriver legesvisitten närsjukvård i Sverige. Verksamheten inom närsjukvård blev efter en period större än bemanningsverksamheten och den har nu Proffice tagit över.

  Diskussionen kom mest att handla om geriatriken och vårdval Stockholm.  De menar att vårdvalet har gynnat geriatriken och är viktig för utvecklingen av framtidens hälso och sjukvård. Efter 13 års arbete inom närsjukvård bör de veta vad de talar om. Genom mina möten i vården och samtal med läkare har jag förstått att geriartriken inte verkar vara det mest populära specialistområdet – men Legevisitten har aldrig haft problem med rekrytering.

  – En bra arbetsgivare lockar bra läkare, menar Thorleif N Palmdal.

  Legesvisitten jobbar efter devisen att vården ska ske så nära patienten som möjligt. De drev tidigare en Äldrevårdcentral i Hässelby men idag är verksamheten inriktad mestadels på läkarinsatser i särskilda boenden för äldre, hemsjukvård, jourläkarverksamhet, hemtjänst de har även ett geriatriskt närsjukhus.

  Legevistten skulle vilja se möjlihet att driva äldrevårdcentraler med en central placering i en kommun eller stadsdel och sedan utföra verksamhet via filialer på äldreboenden runt omkring. Det är en mycket intressant idé som bör utvecklas och som tål att prövas tycker jag. En av mina valfrågor handlar om just Äldrevårdcentraler. Här kan du läsa mer om hur vi ser att de skulle fungera.