• Sjukvårdsdebatt i SVT ABC

  Valdagen närmar sig och spänningen stiger. Kristdemokraterna har legat väl till i opinionen under hela valrörelsen, i de senaste Sifo mätningarna är trenden för oss positiv med en toppnotering i  förra veckan på 5.3%. Gapet mellan blocken har minskat dramatiskt till Alliansens fördel. Men den enda sanna opinionsmätningen är den på valdagen och det enda som är säkert är att det kommer att bli en mycket spännande söndag!

  Det har varit minst sagt intensiva dagar. Jag har genomfört en länsturné där jag besök i stort sett samtliga av länets 26 kommuner. Från Nynäshamn till Sigtuna och från Värmdö till Salem. Det var varit oerhört spännande veckor med många tidigar mornar och sena kvällar. Hur det än går på söndag är jag så oerhört stolt över Kristdemokraterna i Stockholms stad och län och det sätt vi bedrivit valrörelse på. Vi har gett allt och inte sparat på krafterna. Något av det jag ägnat mig åt – knackat dörr i Spånga, lappat lådor på Värmdö, hållit torgmöte i Åkersberga, arrangerat Garden party med Maria Larsson, haft frukostmöten för kvinnor, talat för Rotary på Fryshuset och så alla dessa möten med människor runt om i vårt län. Det har varit många debatter av olika slag, bland annat med RSMH, Vårdförbundet, Dagens Medicin och många många andra. Så igår var det dags för den sista debatten i denna valrörelse för min del.

  SVT ABC arrangerade sin stora sjukvårdspolitiska debatt i TV huset i Stockholm. Jag deltog tillsammans med mina politikerkollegor Filippa Reinfeldt (M), Anna Starbrink (FP), Gustav Hemming (C), Helene Hellmark Knutsson (S), Helene Öberg (MP) och Håkan Jörnehed (V). Förmodligen känner vi alla av det jämna läget mellan blocket i opinionen för det blev en stundtals hätsk debatt där vi försökte överrösta varandra. Förlorare var TV tittarna som jag inte tror blev så mycket klokare av våra intensiva ordväxlingar. De två stora frågor som diskuterades var vårdplatser och förlossningsvården i Stockholm. Det var åtminstone tydligt att det finns skillnader mellan oss. Oppositionens argument imponerade inte och de kom stundvis med rena felaktigheter.

  Faktum är att vårdplatserna har blivit fler i Stockholms län. 2010 lovade vi 850 nya vårdplatser fram till 2018 och 400 av dem är på plats. De rödgrön kan behöva friska upp sitt minne – för både Södertälje och Norrtälje sjukhus levde under nedläggningshot och vårdcentralerna minskade i antal innan 2006 då vi kom i majoritet. Vårt svar på en otillgänglig vård blev vårdvalet och idag ser vi resultatet. Med 40 nya husläkarmottagningar har det blitiv fler besök i primärvården. Vi har vårdvalet inom 30 olika vårdområden som har gett hundratals nya vårdgivare som hjälper till och erbjuder vård i Stockholms län. Flera nya närakuter har öppnat och i dag finns 16 närakuter som har öppet till 22.00 alla dagar i veckan. Vi har Vårdcoacher som ett stöd för de svårast sjuka. Vi har ökat platserna inom förlossningsvården. Förutom Nya Karolinska har vi också satsat 28 miljarder på att bygga ut fler vårdplatser på de övriga sjukhusen.

  Stockholms län växer rekordsnabbt, 2020 kommer befolkning öka med ytterliga 350 000 personer! Ja, vi behöver fler vårdplatser, Kristdemokraternas prioritet är BB platser, geriatriken och på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Men att säga att vi genomfört ”stora nedskärningar” som Helene Öberg hävdar är rena felaktigheter! Sedan 2006 har vi ökat sjukvårdsbudgeten med 41 % från 35 miljarder till 49 miljarder. Vdiare har vi ingen inflation att tala om därför är det ett reellt tillskott. Se hela debatten här:

  Jag hoppas att du vill lägga din röst på Kristdemokraterna på söndag!