• Studiebesök hos barnfysioterapeuterna i Sollentuna

    Det har hunnit går knappt två veckor i min nya roll som barn- och äldrelandstingsråd. Det har varit hektiska veckor med många spännade möten med människor, inläsning, sammanträden och så har jag gjort några intervjuer med media. I onsdags var jag inbjuden till MIRA Barnfysioterapi i Sollentuna. MIRA är en sjukgymnastisk verksamhet för barn upp till 18 år. MIRA drivs i egen regi men har vårdavtal med Stockholms läns landsting och tar emot barn ifrån hela länet. MIRA arbetar främst inom områdena motorisk utveckling, idrott och rehabilitering.

    Inget remisstvång finns utan föräldrar kan själva boka tider via deras hemsida. MIRA samarbetar bl.a. med BVC, ortopedläkare, barnläkarmottagningar, barnsjukhus, skolhälsovård, barnhabilitering, vårdcentraler, logopeder och idrottskliniker.

    På bilden syns Ulrika Myhr som är leg sjukgymnast och barnspecialist, Maud Nolet och Enni Vaerneus som är leg sjukgymnast. MIRA är en jättefin verksamhet som hjälpt många barn och unga med nedsatt motorisk eller som varit med om traumatiska upplevelser som försenat en normal utveckling. Ulrika berättar hur viktigt det är med den motoriska utvecklingen för att barnet ska kunna delta i lek och aktiviteter med sina kompisar. Barn med försenad motorisk utveckling kan tyvärr lätt hamna utanför. Men på MIRA finns hjälp att få.

    Som bekant har vi tyvärr problem med övervikt ochg fetma hos barn mycket på grund av stillasittande och brist på fysisk aktivitet. Det kan leda till svaghet, smärttillstånd och övervikt. Allt detta påverkar barnets fysiska självkänsla och det kan vara jobbigt att ta itu med problemet. Terapeuterna på MIRA arbetar för att locka fram glädjen i att röra på sig. MIRA har ett eget gym med drop-in tider för idrottande ungdomar. Här kan de träna efter egna förutsättningar.