• Många myter om vinster i välfärden

    Så har sommarledigheten gått mot sitt slut och i landstinget drar den politiska verkligheten igång på allvar denna vecka. Jag ser fram emot en spännande höst med bland annat invigning av ett nytt Reumatologiskt centrum, en rad nya vårdprogram bland annat för neonatalvård och så ska den första patienten tas emot på Nya Karolinska sjukhuset. Och mycket, mycket annat. Det blev en intensiv vecka i Almedalen för min del med många paneler, rundabordsamtal, möten och goda diskussioner. Jag reagerade dock på hur civilminister Ardalan Shekarabi (S) uttryckte sig i ett seminarium med Dagens Samhälle. Han menade att det går att ” göra snabba pengar” på sjukvården. Jag vänder mig emot den bilden. Det är tråkigt att en politiker på högsta nivå inte intresserar sig mer för fakta. Det finns en mytbild av att privata vård- och omsorgsföretag skär guld med täljkniv. Att de tar av skattepengarna och delar ut miljarder i vinst till ägare i skatteparadis. Verkligheten säger något annat. Utdelningen var i genomsnitt 3,3 procent år 2014.

    Låt mig ge några exempel. Capio som bland annat driver S:t Görans sjukhus i Stockholms län (med mycket goda resultat både avseende budget och vårdinnehåll) investerade 1 353 miljoner kronor i löpande investeringar och vårdbyggnader under 2015. Ingångna bruttoinvesteringar för åren 2016–2020 räknar företaget med att uppgå till 7 250 miljoner kronor på koncernnivå.

    Ett annat exempel är omsorgsföretaget Attendo, verksamt inom äldreomsorg, omsorg för personer med funktionsnedsättningar (LSS) samt inom individ- och familjeomsorg. I dag finns företaget på ett 70-tal orter i Sverige. Varje år är Attendo med i byggandet av ungefär 15 nya äldreboenden och bidrar därmed till investeringar i nya boenden på omkring en miljard kronor per år. Läs gärna mitt debattinlägg idag i Dagens Samhälle.