• Prinsessan Sofia invigde nya Södertälje sjukhus

  I torsdags fick jag vara med vid invigningen av nya Södertjäle sjukhus, det blev en fantastiskt fin dag och extra roligt att prinsessan Sofia deltog! Hon är verkligen en bra representant för kungahuset och som jag upplever det engagerad i vårdfrågor särskilt för barn och unga på ett personligt plan.

  Nu står en helt ny behandlingsbyggnad färdig och redo att ta emot de första patienterna i maj månad. Byggnaden är första delen i en omfattande upprustning som innebär att Södertälje får ett av landets mest moderna sjukhus. Det här ligger helt i linje med framtidens hälso- och sjukvård och Södertälje kan nu i ännu större utsträckning uppfylla invånarnas framtida vårdbehov.

  Det föds allt fler barn i Stockholms läns landsting och nu står de nyfödda för den störa tillväxten av befolkningen! Extra roligt tycker jag att det är att BB får helt nya lokaler i den nya byggnaden och sedan tidigare har ju BB Södertälje fått ett utökat uppdrag inom förlossningsvården av landstinget. De kommer nu att ha kapacitet för omkring 2 400 förlossningar per år, vilket är omkring 8 % av de ca 30 000 förlossningar som sker i vårt landsting. Dessutom kan BB Södertälje erbjuda stöd till gravida med särskilda behov t.ex. nyanlända och kvinnor med förlossningsrädsla.

  Vi fick en rundvandring i hela sjukhuset och allt är så fint och anpassat efter patientens behov. Konsten i lokalerna är något alldeles speciellt och vi fick möta flera av konstnärerna själva. Rummen på nya BB har mjuka toner i blått och grönt och en trevlig inredning. Alla eftervårdsrum är utformade som familjerum, där båda föräldrarna får stanna med sitt nyfödda barn under hela vårdtiden. BB Södertälje erbjuder också BB Hemma.

  Nya Södertälje sjukhus får 120 nya enkelrum och en utrymmesmässig kapacitet för 2 000 nya vårdtillfällen (besök i slutenvården) och 7 500 fler akuta besök. Sjukhuset får en central och utökad roll som kombinerat akut- och närsjukhus för invånarna i den sydvästra delen av länet. De vårdverksamheter som alltså flyttar in i maj på de 22 000 kvadratmetrarna är:

  • operationsavdelning med 8 salar utrymme för uppvakning med fördubblat utrymme och med direkt anslutning till operationssalarna
  • röntgenavdelning
  • ny förlossningsavdelning
  • akutmottagning med kapacitet att ta emot ca 42 500 besök per år mottagningscentrum
  • intensivvård med ökad kapacitet
  • sterilteknisk enhet i nära anslutning till operationssalarna för säker och effektiv hantering av sterilt material.

  Det här blir ett lyft för hela Södertälje med omnejd men också för personalen som kommer att jobba i nya moderna lokaler som underlättar teamarbete så att patienten på ett ännu bättre sätt hamnar i fokus.