Debatt om stadens utveckling

I onsdags anordnade Veidekke en debatt i samband med Bomässan i Annedal. Debatten handlade om Edward Glaesers bok Stadens Triumf. Boken är en hyllning till staden och författaren ger en rad argument med stadens alla fördelar för människors välbefinnande, för klimatet och för fattigas möjlighet till arbete. Även om boken ger exempel från många städer så är den skriven ur ett amerikanskt förhållningssätt och långt ifrån allt går att applicera till svenska förhållanden. Men boken är absolut värd att läsa, mycket intressant och väldigt matnyttig.

Debatten hos Veidekke var intressant och rapp. Det var jag och Jonas Nygren (s), kommunalråd i Synbyberg, som diskuterade stadens utveckling. Jag fick tillfället att betona vikten av att planprocesserna kortas, att vi inte bara ska lyssna på högljudda minoriteter som vill bevara och att vi måste bygga tätt i Stockholm. Publiken bestod till stor del av byggföretag varför budskapet så klart gick hem men jag är beredd att säga detta var jag än befinner mig.

Jag gav också en känga till byggindustrin för att den bygger alltför många uppochnedvända margarinpaket och att det är för lite fokus på form och gestaltning i stadsbyggnadsdebatten och för mycket på höjd. Jag gav också en känga åt Stockholm som jag tycker är för dåligt på att utnyttja stadens offentliga rum till mötesplatser. Hela Sergels torg är en pinsamhet och vi har för lite av klassiska piazzor i vår stad. Vi fick också säga vilken som är vår bästa mötesplats. Jag svarade stadsparker och stränder. Tyvärr har vi inte många stränder i Stockholm men i städer som har det så är stranden den överlägsna mötesplatsen.