• När drevet går!

    ARKEN

    Alltsedan Arken etablerade sig i Upplands-Bro har församlingsverksamheten och deras lokalfråga varit ett omstritt ämne. Grunden kan bl.a vara att det började med att ett par präster och en diakon bröt sig ur Svenska Kyrkan i Kungsängen och började en verksamhet i Lillsjöskolans matsal av sk ”frikyrklig karaktär”. Fiendskapen hade tidigt stöd hos vissa politiska partier. Man ville få bort dem från kommunen. Detta var i mitten på åttiotalet.

    När jag började i politiken januari 1987 kom detta att bli en av mina viktigare principfrågor där jag sökte och fick stöd från flera partier i kommunfullmäktige. Det innebar konkret att detaljplanen ändrades för deras församlingsverksamhet i Brunna så att mötesverksamhet och teologisk skola blev tillåtna i deras lokal. Efter en tid blev lokalen för liten och de flyttade in i gamla ”äggcentralens” lokaler rakt över gatan. Detta var år 2006. Inom industriområdet finns som bekant också UBG-gymnasiets fordonsprograms verksamhet och långt framskridna planer att bygga närmare ettusen nya bostäder.

    Arkens verksamhet kräver tillfälligt bygglov i avvaktan på prövning av tillåtande detaljplan. Det är det senare som dragit ut på tiden trots politiska påtryckningar att skynda på. Idag fjorton år senare kan man knappast påstå att dessa påtryckningar varit särskilt framgångsrika oavsett om den politiska ledningen varit blå eller röd eller en färgmix. Att besluta om tillfälligt bygglov avgörs av myndighetsnämnden Bygg och Miljö. De första fem åren gjordes detta. Därefter kom ett besked från kontoret att ett framtagande av detaljplanen var nära förestående så något bygglov behövdes inte. Året var 2010. Därefter har många tjänstemän och politiker lämnat och nya tillkommit och ärendet lämnats åt sitt öde. Sannolikt har preskriptionstiden passerats på grund av slarv. Så får det inte gå till! Att Arken ensamt får stå för skammen är inte rättvist. Den professionella hanteringens brister har skuld till detta.

    När Arkens skola ( Kungsskolan) och förskola ( Växthuset) tvingades lämna sina invanda och förhyrda lokaler i gamla ”Hjortronet” HT 2019 så ställdes ett sjuttiotal barn och elever på bar backe. Det är barn som Upplands-Bro kommun har det yttersta ansvaret för. Huvudmannen för verksamheten flyttade tillfälligt in barnen i Brunna lokalerna. En nödlösning som saknade stöd i befintligt bygglov och detaljplan. Ett tillfälligt tillstånd utverkades samtidigt som huvudmannen sökte efter andra lokaler. Tidsutdräkten i sökandet gjorde att det tillfälliga tillståndets bortre gräns passerades varpå anmälan gjordes av ett par invånare. Den frågan som då hänger ihop med ett eventuellt vite ( 590 tkr) behandlas av myndighetsnämnden, Bygg och Miljönämnden den 20 februari.

    Tilläggas kan att Kungsskolan och Växthuset har funnit en lämplig lokal för verksamheten och kan påbörja inflyttning i närtid. För det krävs dock ett godkännande av Utbildningsnämnden.

    De stort uppslagna nyheterna om Arken både i lokal media och regional har sina pådrivare lokalt. Rent principiellt finns inget att kritisera kritikerna för men det är ändå uppseendeväckande hur olika verksamheter drabbas på olika sätt.

    När en skola och förskola drabbades av brand i gamla ”Violinen” så hjälptes alla goda krafter åt att finna tillfälliga lösningar. Bl.a i Villa Skogas lokaler där detaljplanen tillät något helt annat och där det i årtionden bedrivits ”olaglig verksamhet”.

    I min roll som ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet ingår att ”städa upp” bland felaktiga detaljplaner oavsett om det gäller bebyggelse på prickmark eller verksamheter som bedrivs utan planstöd. Det har visat sig att ”gamla synder” är vanligt förekommande och arbetet omfattande. Det som beskrivs ovan visar att vi ännu mycket mer måste driva detta. Ett måtto måste dock vara att behandla enskilda och föreningar och företag så lika det bara går. Allt annat vore fel!