• KD kräver snabba åtgärder för att förbättra företagsklimatet i Köping

    – Så här kan det inte få fortsätta, säger Anna-Carin Ragnarsson, som är gruppledare för Kristdemokraterna i Köpings kommun. Hon syftar på att Köping år efter år gått tillbaka i Svenskt Näringslivs företagsranking och nu hamnat på plats 252. Om den negativa utvecklingen får fortsätta och kommunen går tillbaka lika mycket nästa år kommer Köping att hamna allra sist bland Sveriges 290 kommuner. Detta får inte inträffa!

    – Det krävs aktiva och tydliga insatser från kommunledningen sida för att vända den negativa utvecklingen, säger Anna-Carin som tillsamman med sin partigrupp lämnat in en motion som kräver att Köpings kommun omedelbart sätter igång ett arbete för att sätta näringslivsfrågorna högt på den kommunala agendan och att tillsammans med företagen, utarbeta en handlingsplan för ett förbättrat företagsklimat.

    I motionen föreslås ett antal skarpa åtgärder som att öppna upp välfärdssektorn för fler privata aktörer genom att bl.a. införa Lagen om valfrihetssystem, LOV och s.k. utmaningsrätt av kommunala tjänster. Man skriver också att politikers och tjänstemäns kunskaper om företagandets villkor måste förbättras liksom dialogen med företagen bl.a. genom regelbundna, veckovisa besök hos företagen i kommunen. Servicen till företagen måste förbättras bl.a. genom tjänstegarantier och genom att göra det lätt för företagen att nå fram till rätt person i kontakten med kommunen.

    – Varför inte ta lärdom av Kungsör och andra kommuner som lyckats vända utvecklingen och sätta tydliga och utvärderingsbara mål för näringsklimatet? Ett mål skulle kunna vara att inom två år ligga i nivå med övriga kommuner i Västra Mälardalen i Nöjd Kund Index (NKI) samt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking, säger Anna-Carin Ragnarsson.