• Regeringen godkänner Markaryds detaljplaner

    – Detta är en seger för rättvisan! Det säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryds kommun, efter beskedet att regeringen idag beslutat godkänna de två detaljplaner som Länsstyrelsen i Kronoberg och Sydvatten AB under flera år gjort allt för att försöka stoppa. Efter fem års arbete, varav de senaste två åren med omfattande och kostsamma processer, kan kommunen äntligen arbeta vidare med nya etableringar i bästa skyltlägen utmed E4:an.

    Regeringens beslut sätter nu en välkommen punkt i en segdragen tvist med Länsstyrelsen och Sydvatten och ger, enligt uppgift, Markaryds kommun rätt i alla delar i de två ärendena som kommunen tvingats driva till högsta instans. I besluten, som enligt uppgift helt följer Boverkets tidigare yttrande, konstateras att kommunens val att lokalisera verksamheter som kontor, industri, handel m.m. till ett område längs med E4:an är ur flera aspekter att anse som en lämplig lokalisering. Detta främjar en ändamålsenlig struktur och innebär en god hushållning med marken. De skyddsåtgärder kommunen föreslagit för att skydda Bolmentunneln från att nås av föroreningar från områdena anses vara tillräckliga och detaljplanerna har utformats på ett sätt som i huvudsak är förenligt med de grundläggande principerna i plan- och bygglagen.

    – Detta är precis samma slutsats som den expertmyndighet kom fram till som länsstyrelsen under hösten 2008 valde att anlita för att granska planerna, säger Bengt Germundsson. Det märkliga är att länsstyrelsen valde att inte ta någon notis om detta, utan upphävde planerna. Länsstyrelsens ställningstagande har förorsakat Markaryds kommun mer än två års extra arbete och stora kostnader, inte minst i form av uteblivna etableringar.

    Nu kan kommunen se framåt och intensifiera arbetet med att få nya etableringar till ett av södra Sveriges logistiskt mest intressanta områden. – Regeringens beslut är avgörande för Markaryds fortsatta expansion och utveckling. Vårt agerande visar än en gång hur viktigt det är att våga ta strid för principiellt viktiga frågor, avslutar Germundsson.