• Kommun folder 2006

    Kristdemokraterna i Motala
    Inför valet 2006


    Arbetslösheten

    I Motala är arbetslösheten bland unga den mest besvärande. Ungdomsarbetslösheten i Motala kan inte lösas enbart med kommunala insatser. Det behövs exempelvis lägre arbets-givaravgifter för de som nyanställer arbetslösa. Detta avgörs av Riksdagen där Kristdemokraterna också föreslår ”Nystarts-jobb” som riktar sig till 20-24-åringar, där arbetsgivaravgiften helt tas bort. För kommunens del handlar det om att bistå med praktik för ungdomar. Det behövs också samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och företagen för att få ett varierat utbud och rätt person på rätt praktikplats.

    Utbildning
    Vi vill också införa tydliga yrkesinriktade program och lärlingsprogram på gymnasiet. Detta behövs då bristen på kvalificerad arbetskraft är stor inom många hantverksyrken. Friskolor har diskuterats mycket de senaste åren. Den mest uppmärksammade är Karin Boye och var den ska driva sin verksamhet. Vi tycker det var fel att sälja Södergården till dem. Det kommer att bli dyrt för kommunen och det hade varit mycket bättre att pröva nuvarande läge i en ny detaljplan. Hade det då visat sig vara en olämplig placering så finns Mossenområdet som redan är planlagt för skola.

    Lasarettet
    Lasarettet i Motala har specialiserats för hårt. För att det, i det läge som nu råder, ska fungera bättre för både patienter och personal, behövs en komplettering med fler kirurger. Det är inte rimligt att behöva åka till Linköping eller Norrköping för mindre ingrepp. Ortopediska operationer utförs i stor mängd i Motala, och de läkare som utför dessa kan naturligtvis även operera en del annat. Det är stimulerande i allt arbete att få omväxling, självklart även för läkare. Främst är det dock bra för patienten, att inte behöva åka till andra lasarett för småsaker. Stora operationer däremot får man vara beredd att åka till ett större lasarett för att få utförda.

    Barnomsorg
    Allians för Sverige har presenterat ett förslag som innebär att kommunerna ska kunna ge vårdnadsbidrag till de som löser sin barnomsorg utan kommunalt dagis. Det tycker vi är en rättvisereform och vi vill att den möjligheten ska utnyttjas av Motala Kommun.

    Äldrevård
    På äldre dagar blir många ensamma. Mot detta hjälper det inte att få en anpassad lägenhet. Det krävs också att organisationen är sådan att gemenskap uppstår. Det trygghetsboende som skapats i Motala är en bra modell som vi vill bygga vidare på. Där träffas man och har måltiderna tillsammans. För den som inte vill vara med där, utan vill äta i sin lägenhet, finns den möjligheten. Det är viktigt att de äldre får möjlighet att komma ut i friska luften ibland. För att vara säker på det blir så, och som en varudeklaration av äldrevården i övrigt, vill vi införa en vårdgaranti. Av den ska framgå hur ofta man kommer ut, får duscha och vilken övrig hjälp som ingår.

    Vårda våra vägar
    Vägar måste underhållas annars blir de förstörda, och det kostar mångdubbelt att göra dem i ordning igen. Av många ses asfaltering emellertid enbart som en fråga av teknisk art, som man kan spara på. Om man tänker ett steg till, på vilka som åker på vägarna, förvandlas den snart till en fråga som har med människor att göra. Om vägarna är dåliga händer det olyckor och folk kommer till skada. Vi vill därför att det löpande vägunderhållet förbättras, både för god långsiktig ekonomi och för kommuninvånarnas välbefinnande. För att de enskilda vägarna ska hållas i skick även för allmänheten så ska bidraget till dem återinföras.

    Vårda våra fastigheter
    Samma resonemang, som om vägarna, gäller för kommunens fastigheter. Det löpande underhållet måste förbättras. Under gångna år var underhållet en prutpost i budgeten, vilket vi de senaste tio året har fått betala dyrt för. Välskötta fastigheter lönar sig i längden.

    Mer offensiv utbyggnad av kommunen
    Bygglov eller inte bygglov har diskuterats i många år. Här har vi velat ha en generösare syn på byggande på landsbygden, än de nu styrande i kommunen. Ett exempel på detta är det omdiskuterade fallet där ett par vill bygga ett hus till på sin tomt utmed 36:an nära Linköpingsgränsen. Här ville vi, tillsammans med de övriga i oppositionen, ge bygglov men majoriteten sade nej. Kommunen måste nu gå på offensiven för att öppna upp fler områden för bostäder. Främst åt Linköpingshållet då många jobbar där lättare flyttar till Motala kommun om det är nära till jobbet.