KRISTDEMOKRATERNAS VIKTIGASTE FRÅGOR

Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för sin medmänniska. Vi vill bygga ett samhälle som håller samman.

  • Barn och familj
  • Jobb och äldres ekonomi

KRISTDEMOKRATERNA AGERAR I SÄKERHETSKRISEN

Vad vill vi Kristdemokrater

KD – för ett friare och varmare samhälle

Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för sin medmänniska. Vi vill bygga ett samhälle som håller samman. Ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter.

Läs mer

Vill du också vara med och påverka?

Bli medlem i Kristdemokraterna

Politiken ska inte toppstyra!

Jag tycker att politiken och samhället ska byggas underifrån. Politiken ska stödja och ge förutsättningarna – inte styra. Familjen spelar en avgörande roll, det är där vårt samhälles framtid formas. Vi vill ge mer makt till föräldrarna så att de kan ge en bra grund till sina barn. Vi tycker att de själva ska få bestämma över hur de vill göra med föräldraledigheten, barnomsorgen och tiden med barnen. Vänsterregeringen jobbar tvärtom. De vill minska familjens valfrihet och möjlighet till mer tid för barnen. Det säger jag och alla andra kristdemokrater nej till. Vi kommer ta kampen för familjen.

  • Ebba Busch Thor
  • Partiledare, KD

Följ oss på sociala medier

3 hours ago

Kristdemokraterna

Regeringen har varit passiv på många viktiga områden. Framför allt kring vården, äldreomsorgen och jobben. Sverige behöver en ny regering!

I mandatperiodens sista budgetdebatt kommer Jakob Forssmed att ställa regeringen tillsvars för sin passiva politik.
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

Kristdemokraterna

Idag är det äntligen dags för Sveriges första VM-match där vi möter Sydkorea kl 14.00. Heja Sverige! ⚽️ ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Kristdemokraterna

Straffbeskatta inte dans!
Är det inte märkligt att biljetten har 6% moms om du går på konsert med Sven-Ingvars, men det är 25% moms på biljetten om det istället är dans med Sven-Ingvars?

Vi vill ta bort dansbandsmomsen! 💃🏼🕺
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

Kristdemokraterna

Det är otroligt viktigt att människor inte bara kan komma hit – utan också känna att de kan komma hem.

Ett sätt att känna sig hemma i en samhällsgemenskap är att kunna det språk som talas i landet där man bor. I veckan träffade Ebba Busch Thor Gurbet och Mariam och deras barn. De har inte bott i Sverige så länge.

Genom den ideella organisationen ”Svenska med baby” har de kunnat lära sig svenska under sin föräldraledighet. Som nybliven mamma är det lätt att känna sig ensam, även om man har bott i Sverige länge. Om man dessutom inte kan språket kan den känslan och isoleringen bli ännu starkare. ”Svenska med baby” är ett fantastiskt sätt att både lära känna nya vänner och samtidigt bli en del av en samhällsgemenskap

Kristdemokraterna vill att alla nya svenskar ska få möjlighet att utveckla svenska språket, därför har vi lagt fram förslag som ska göra det obligatoriskt för kommuner att ge SFI-undervisning till mammor (och pappor) när de är föräldralediga.

Tack Gurbet och Mariam för att ni ville träffa oss och berätta om era erfarenheter. Spana in #svenskamedbaby och anta #integrationsutmaningen du med!
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

Kristdemokraterna

Den rödgröna regeringen har misslyckats.

Sjuka får inte operation i tid. Äldres behov - och rätt till ett värdigt liv prioriteras ner. Och brottsoffer får inte upprättelse. Därför behöver vi en ny regering som kan återupprätta välfärdslöftet.

Sjukvården. Äldreomsorgen. Polisen. Det är Kristdemokraternas prioriteringar. För det är när man är som svagast som man ska vara säker på att välfärden är som starkast.
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Kristdemokraterna

Låt det här valet bli en folkomröstning om välfärden!

Den senaste mandatperioden har vårdköerna fördubblats, äldre står utan äldreboendeplats och våldtäktsanmälningar läggs på hög. Trots skattehöjningar på 60 miljarder.

Det är ett välfärdssvek. Sverige behöver en ny regering, en alliansregering. För du ska kunna lita på välfärden.
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 days ago

Kristdemokraterna

Brister i beslut om behandlingsbegränsningar i vården hotar människovärdet

- Ekots granskning visar att utsatta och sköra personers liv faktiskt riskeras när hanteringen av behandlingsbegränsningar inom vården brister, säger Jakob Forssmed

Tanken med behandlingsbegränsning är att avstå behandling som kan förlänga livet för personer i livets slutskede när sådan behandling bedöms skada mer än hjälpa patienten – exempelvis inte göra hjärt- och lungräddning på person som är döende i en svår sjukdom, där behandlingen skulle orsaka stor smärta. Beslut om behandlingsbegränsning ska dokumenteras och motiveras noga och diskuteras igenom med personen eller anhöriga om så är möjligt.

Men Ekots granskning visar på allvarliga brister: Besluten tas ofta utan samråd med patienter och utan att anhöriga informeras. I en femtedel av de stickprovsgranskade fallen så skrivs ingen motivering till begräsningen – trots att så ska ske. Ekot pekar på andra fall där man flyttar patienter mellan avdelningar och blandar ihop pappren. Men också hur läkare räddat liv genom att helt enkelt överpröva andra läkares beslut om behandlingsbegränsningar.

Det kan också finnas en glidning när det gäller värdering av äldres och funktionsnedsattas livskvalitet som kan spela roll för besluten. I granskningen förekommer hänvisningar som kan peka på det, och Yngve Gustafsson, senior professor i Geriatrik menar att äldre riskerar att diskrimineras i vården, och på felaktiga grunder nekas livsuppehållande behandling.

Ekot redogör för hur då 29-årige Mattias, som har en sådan funktionsnedsättning att han inte kan föra sin egen talan, tas in på sjukhus för lunginflammation och får beslut om behandlingsbegränsning – exempelvis ingen hjälp att andas i respirator om hans tillstånd skulle försämras, trots att han fått sådan behandling vid tidigare tillfällen. Enligt reportaget hänvisas bland annat till att han är handikappad. Hans mamma tog strid mot beslutet och en ny läkare rev upp det, men under ett och ett halvt dygn så tror hans anhöriga inte att vården kommer att försöka göra allt för att rädda hans liv om det skulle behövas

Frågor om vård i livets slutskede är svåra och viktiga. Därför är det extremt viktigt att hålla människovärdesprincipen högt och samtalet om densamma levande i vården. Ekots granskning visar vad som kan hända när inte detta sker och när vården samtidigt befinner sig i gränslandet kring vad som är dess uppdrag.

Tilliten till vården är mycket viktig. De som är sköra och utsatta måste kunna lita på vården. Den bristfälliga hanteringen av behandlingsbegränsningar skadar denna tillit - inte minst för äldre och personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Det innebär också hot mot människovärdesprincipen.

Därför frågar Jakob Forssmed idag Stefan Löfven hur regeringen nu tänker agera för att stärka människovärdesprincipen i beslut om behandlingsbegränsningar och återställa tilliten till vården.
... See MoreSee Less

View on Facebook

7 days ago

Kristdemokraterna

Barnfamiljerna betalar för Miljöpartiets ineffektiva miljöpolitik!

Gruppledare Andreas Carlson säger ifrån mot familjefientligpolitik under dagens partiledardebatt i Riksdagen.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Kristdemokraterna

Sverige behöver en ny regering!

Klockan 09:40 håller gruppledare Andreas Carlson sitt anförande i vårens sista partiledardebatt i Riksdagen. Anförandet kan ni se på riksdagens hemsida.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Kristdemokraterna

Ikväll var det partiledare Ebba Busch Thors tur att få tala på Järvaveckan. Hennes tal handlade om hur sjuka och äldre drabbas hårt när välfärden inte fungerar. Hur kvinnors trygghet har hamnat på undantag i utanförskapsområden.

Sverige ska vara ett land där vanliga människor kan förverkliga sina drömmar. Då behöver vi stå upp för kvinnors frihet och trygghet. Ebba presenterade Kristdemokraternas förslag för att bekämpa trakasserier och sexualbrott. Det är de kriminella männens frihet som ska begränsas - inte kvinnornas frihet!

Vi kristdemokrater går till val på ett återupprättat välfärdslöfte. För att människor ska kunna lita på att välfärden fungerar. När de kan det så kan de också sträva mot ett bättre liv.

Stort tack till alla som kom och lyssnade, alla volontärer och initiativtagaren Ahmed Abdirahman. #järvaveckan
... See MoreSee Less

View on Facebook
  • Följ oss på sociala medier: