• Örebro kommun höjer ambitionerna i arbetet mot våld i nära relationer

    Örebro kommun ska bli bättre på att arbeta mot våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Kommunstyrelsen kommer den 7 februari anta en handlingsplan som sträcker sig fram till 2024. Handlingsplanen är ett styrdokument för alla Örebro kommuns verksamheter och presenterar på ett samlat sätt kommunens övergripande målsättning och utvecklingsområden.

    – Frihet från våld är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett långsiktigt hållbart och jämställt samhälle. Jag är glad för civilsamhällets engagemang i detta arbete, som remissinstanser men framförallt som väldigt viktiga aktörer för att upptäcka och hjälpa när våld och förtryck inträffar, säger Lennart Bondeson (KD) kommunalråd.

    Den övergripande målsättningen i handlingsplanen är att bidra till, och skapa förutsättningar för, att Örebro kommun ska vara en trygg och säker kommun för alla. Arbetet utgår ifrån FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och ligger i linje med den nationella strategin för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Utbildningsinsatser inkluderas i kommunens samlade utbildningspaket i mänskliga rättigheter som det sedan tidigare avsatts två miljoner för de kommande två åren.

    För att uppnå målet har sex utvecklingsområden identifierats med tillhörande åtgärder. De identifierade utvecklingsområdena är: insatser för utsatta, insatser för förövare, information, främjande och förebyggande, kvalitetsarbete samt samordning. Arbetet ska kännetecknas av systematik, kvalitet och långsiktighet och samla kommunens ansvarstagande för såväl det förebyggande arbete som insatser.

    Handlingsplanen är framtagen av en grupp med representerar från alla partier och har varit ute på bred remissrunda innan det färdiga förslaget nu läggs fram för beslut.

    – Det är bra att handlingsplanen har förankrats brett. Att samtliga partier i kommunstyrelsen står bakom den borgar för en långsiktighet som behövs i arbete. Kommunens förmåga till långsiktigt social hållbarhet ökar med antagandet av handlingsplanen, säger Kenneth Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

    Med begreppet ”nära relationer” avses alla relationer som präglas av närhet, förtroende, beroende och tillit. Bedömningen om vem som kan betraktas som närstående ska göras utifrån familje- och levnadsförhållanden i det enskilda fallet. Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att en eller flera personer kontrollerar eller bestraffar en närstående, i syfte att få personen att följa normer om kön, sexualitet och beteende i övrigt.

    – Det är viktigt att vi arbetar förebyggande med dessa frågor. Utbildning är avgörande för att vi alla ska bli bättre på att förebygga och upptäcka. Alla politiker och anställda i Örebro kommun är viktiga i arbete med att upptäcka våld och förtryck, samt att åtgärda, säger Per-Åke Sörman (C) kommunalråd.