Pressträff Finansplan 2020-2022

Region Östergötland befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Inte på många år har utmaningarna för Region Östergötland varit så stora som de är just nu. Under flera år har det varit en stor vårdplatsbrist som grundar sig i rekryteringsproblem av fram för allt sjuksköterskor i så kallad 24sju-verksamhet. Detta har bidragit till längre vårdköer och ekonomiska underskott i princip alla sjukvårdande produktionsenheter.
 
Moderaterna och Kristdemokraterna har under en lång tid varnat för detta och kommit med konstruktiva förslag för att lyckas vända utvecklingen. Vi har sträckt ut en hand, men allt som oftast fått nobben. Vi har ofta fått höra att allt är under kontroll, att åtgärder inte behöver vidtas.

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 45

Hej!

Det är söndagskväll och jag sitter på tåget hemåt Linköping efter fyra dagar i Umeå för Kristdemokraternas riksting. Ett välarrangerat riksting med många östgötar på plats för beslutsfattande, men också möjlighet att träffa kristdemokrater från hela landet. Som alltid när ett helt parti är samlat, finns det beslut som är mycket glädjande och beslut som man helst sett gått i en annan riktning. Det är en del av att vara en del av en större demokratisk rörelse! De tre dagarna i början av veckan innan det var dags att bege sig i Umeå, hanns en hel del regionpolitiska aktiviteter med. Jag ska försöka sammanfatta dem i veckans nyhetsbrev – trevlig läsning!

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 44

Hej!

Det är höstlov och många passar på att umgås med familj, släkt och vänner, här hemma eller på resa. Själv har jag efter tre intensiva arbetsdagar, nu satt mig på tåget till Köpenhamn för några dagar i den danska huvudstaden. Men innan dess, ska jag i veckans nyhetsbrev försöka ge en kort återblick på den något kortare arbetsveckan i regionpolitiken. Trevlig läsning!

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 43

Hej!

Uppåt för Kristdemokraterna i veckans opinionsmätning från Ipsos! Återigen får Kristdemokraterna stöd från 8 procent av väljarkåren. Opinionsmätningar är förstås bara en tillfällig spegling, och än är det långt till nästa val. Men, som inspiration i det vardagliga arbetet fungerar det utmärkt! Veckan har också bjudit på inspiration av annat slag, om det och en hel del annat kommer det här några rader i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 42

Hej!

Höstlöven börjar bli fler på marken än på träden, men ännu färgsprakar det ordenligt vid en skogspromenad, särskilt när solen lyser på höstfärgerna. Kristdemokraternas förtroende i hälso- och sjukvårdsfrågor är också starkt i Sverige. I vissa mätningar har Kristdemokraterna allra störst förtroende bland de svenska partier när det gäller vården, i andra mätningar näst stört. Att vi under flera år har haft flera förtroendeingivande företrädare på riksplanet när det gäller vården spelar förstås stor roll. Göran Hägglund var framgångsrik socialminister, Emma Henriksson gjorde ett bra jobb som ordförande i riksdagens socialutskott – en post som nu Acko Ankarberg Johansson sköter med den äran, och vår partiledare Ebba Busch Thor, lyfter gång på gång med skärpa och tydlighet de brister som finns, t.ex. när det gäller kraftigt växande vårdköer, och de förslag Kristdemokraterna har för att lösa problemen. Vi som finns på regional nivå med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, har ett gott stöd i våra nationella företrädare och partiets starka ställning på området. Det känns bra i det vardagliga löpande arbetet. En tillbakablick på vad som hänt den gångna veckan ur ett regionpolitiskt perspektiv kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

Läs mer


#004 Veckans video

Den här veckan befinner vi oss i maktens korridorer, eller i alla fall i oppositionens korridor i regionhuset. Vi synar Per Larssons schema och konstaterar ett visst mönster – det blir en hel del möten med kopplingar till KULTUR. Fredrik Topplund ställer därför frågan om vad som egentligen händer på en dialog med kulturdepartementet och på SKL:S kulturkonferens.

Dessutom lyfter vi den oroande utvecklingen med stora underskott i Region Östergötland. SKL:s ekonomirapport visar en prognos på ett ännu större underskott än förra året.

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 41

Hej!

Det är fredag och jag befinner mig i Stockholm när det är dag att summera den gångna veckan ur ett regionpolitiskt perspektiv i veckans nyhetsbrev. Det har varit en händelserik vecka med såväl viktiga sammanträden som flera givande studiebesök – och hela tiden har jag haft sällskap av prao-elev David Hagström, som haft sin andra prao-vecka hos mig. Det har varit väldigt roligt at ha med David, som är politiskt intresserad, har riktigt bra koll på aktuella samhällsfrågor och har klarat regionpolitikens många och långa sammanträden galant! Stort tack till dig David och mycket lycka till med dina fortsatta studier! Här kommer så några nedslag i det vi varit med om under veckan. Trevlig läsning!

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 40

Hej!

Det är söndagskväll igen, och dags att summera den gångna veckan i regionpolitiken. På nationell nivå har Kristdemokraterna i veckan presenterat sitt alternativa budgetförslag i riksdagen. Mer resurser till välfärd och trygghet, och skattesänkningar för alla – en attraktivt budgetalternativ måste sägas! Hade onekligen varit bra även för oss regionalt om Kristdemokraternas budgetförslag skulle gå vinnande ur budgetomröstningen i riksdagen… Men, nu blir det fokus på regionpolitik i Östergötland i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 39

Hej!

Solen bryter fram mellan molnen när jag sätter mig ned och skriver dessa rader. Trots många orosmoln i den nationella och internationella politiken, har vi kristdemokrater i veckan kunnat glädja oss åt att ännu en mätning har visat att vår partiledare Ebba Busch Thor åtnjuter störst förtroende i befolkningen, av alla partiledare. Det är också glädjande att Kristdemokraterna är det borgerliga parti som har störst förtroende i sjukvårdsfrågor och äldrefrågor. Det är en uppmuntran att ta med sig i det fortsatta arbetet. Regionpolitiken har denna vecka bjudit på ett intensivt och omväxlande program, som här kommer i resumé i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

Läs mer


Nyhetsbrev vecka 38

Hej!

Det har blivit söndagskväll igen och ännu en vecka närmar sig sin avslutning. Det regionpolitiska innehållet i veckan, har varit av ett ganska varierat slag, med studiebesök som en ganska genomgående gemensam nämnare. Om studiebesöken, och en del annat, kommer här några rader i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

Läs mer