• Nyhetsbrev vecka 33

    Hej!

    Då var det dags för det första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet. Jag hoppas att ni alla har haft en fin sommar med möjlighet till både avkoppling och nya upptäckter! Själv har jag bl.a. besökt vänner i Bayern i södra Tyskland och tillsammans med dem rest runt en del i östra Tyskland och upptäckt flera resmål kopplade till såväl Martin Luther som till kulturpersonligheterna Goethe, Bach och Mendelssohn. Efter lite smygstarter de två föregående veckorna, har denna vecka inneburit den egentliga starten för höstterminens regionpolitiska arbete. Några rader om detta kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Besök på östgötska marknader
    Redan i vecka 31, de första dagarna i augusti, drog det konkreta politiska arbetet i gång för mig så smått med medverkan i Kristdemokraternas tält på två marknader. Först ut var Skänninge Marknad 2-3 augusti, där östgötadistriktet stod för arrangemanget, och där kristdemokratiska företrädare från flera olika kommuner hjälpte till med politiska samtal, frågetävling om livsmedelsproduktion, utdelning av tidningar, popcorn och ballonger! Som en av landets största och äldsta marknader med tusentals besökare, är det en särskild känsla att var på plats! På lördagen i samma vecka, 5 augusti, hade jag förmånen att tillsammans med Kristdemokraternas partiavdelning i Norrköping finnas på plats på Kolmårdsmarken i Krokek. Marknaden anordnades för tredje året i rad och är än så länge lite mindre i formatet. Men ett trevligt arrangemang som helhet, och särskilt Kristdemokraternas tält där för tillfället särskilt framtagna flygblad med fokus på partiets äldrepolitik delades ut tillsammans med tidningen ”Vardagsliv”, ballonger och godis! Tack till kommunalråd Eva-Britt Sjöberg, vikarierande politisk sekreterare Denise Cassel och övriga i Norrköpingsgänget för att jag fick gästa er!

    Debattartiklar om Kristdemokratisk äldrepolitik
    I anslutning till besöket på Kolmrådsmarken där Kristdemokraternas flygblad fokuserade på äldrefrågor, såväl inom vård och omsorg, som ekonomiska frågor rörande borttagande av skillnaden i skatt på lön och skatt på pension, hade kommunalråd Eva-Britt Sjöberg och jag debattartiklar i Norrköpings Tidningar och Folkbladet på samma tema. Du kan läs artiklarna här: NT (http://nt.se/asikter/debatt/vardig-vard-om4759991.aspx), Folkbladet (http://folkbladet.se/opinion/vara-aldre-fortjanar-respekt-om4760416.aspx).

    Presidiekonferens Östra Mellansverige
    I förra veckan, vecka 32, arrangerades den årliga presidiekonferensen för Östra Mellansverige. Konferensen samlar politiskt förtroendevalda och tjänstepersoner med ansvar för regionala utvecklingsfrågor i de fem regioner som ingår i EU:s statistikområde Östra Mellansverige (Östergötland, Södermanland, Örebro län, Västmanland, Uppsala län) samt Stockholms län. Årets konferens hade Region Västmanland som värd, och gick av stapeln i Västerås på det 1 augusti öppnade Steam Hotel, inrymt i det gamla ångkraftverket. Flera intressanta föredragningar stod på dagordningen, bl.a. kring infrastruktur och transporter i vårt område, utvecklingen av elbussar för framförallt stadstrafik, tillväxthubben SynerLeap i Västerås, det innovativa arbetet med framtagande av ett konstgjort hjärta i företaget Real Haert, hur Robotdalen i Västerås arbetar med hur robotar kan underlätta arbete inom vård och omsorg samt ett pass om det förändringsarbete som pågår i hela ALMI-koncernen med VD Göran Lundvall som gäst.

    Nyhetsbevakning av sommarens vårdplatsbrist
    I måndags i denna vecka publicerade både Corren och Norrköpings Tidningar en nyhetsartikel om sommarens vårdplatsbrist i Region Östergötland. Reportern hade kontaktat samtliga partiers gruppledare med några frågor. När jag svarade hänvisade jag till de #24förslag för att lösa vårkrisen som Kristdemokraterna och Moderaterna lade fram i slutet av maj. Ett citat kring detta hamnade också i artikeln, som du kan läsa här: http://nt.se/nyheter/norrkoping/v-s-morkar-besparingar-om4769681.aspx. Och vill du påminna dig om våra #24förslag kan du hitta dem här: http://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/24forslag-for-att-losa-vardkrisen-i-ostergotland/

    Första måndagsmötet efter sommarledighet
    Annars inleddes denna första hela arbetsvecka med det första måndagsmötet efter sommarledigheten, med ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. En avstämning av en del som skett under sommaren och planering för kommande gemensamma aktiviteter stod i fokus för mötet.

    Presidiemöte med Regionutvecklingsnämndens presidium
    Även på måndagseftermiddagen var det dags för ett ”första möte efter sommarpaus”, då Regionutvecklingsnämndens presidium sammanträdde. Huvudfokus för mötet var beredning av nästa veckas nämndsammanträde. Utöver mötets ordinarie deltagare; ordförande Anita Jernberger (L), första vice ordförande Eva Andersson (S) och undertecknad som andre vice ordförande, regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla, enhetschef för kompetensförsörjning och attraktivitet Malin Thunborg, enhetschef för kultur och kreativitet Anne Hederén och nämndsekreterare Cecilia Malmberg, gästades detta presidiemöte också av Maria Ståhl, strateg inom kultur och kreativitet och Jennifer Ziljat, ledningssekreterare, som redogjorde för processen att ta fram förslag till årets mottagare av regionens kulturstipendier, som nämnden ska besluta om i nästa vecka, samt av strateg Britt-Louise Nilsson, som redogjorde för ärendet om distriktsanslag till barn- och ungdomsorganisationer i Östergötland, som också är beslutsärende i nästa vecka.

    Möte med referensgrupp bredband
    På tisdagsförmiddagen avhölls det fjärde mötet med regionens parlamentariska referensgrupp för framtagande av bredbandsstrategi för Östergötland. Som jag nämnt i nyhetsbrev under våren, har Region Östergötland tagit över det strategiska ansvaret för bredbandsfrågor från Länsstyrelsen, och därför pågår arbetet med framtagande av strategi. Dokumentet, som slutligt ska beslutas av regionfullmäktige i februari 2018, nådde i samband med tisdagens möte fram till en färdig remissversion att skicka ut till kommuner, organisationer och relevanta aktörer i Östergötland. Efter remisstidens slut möts referensgruppen igen för att ta ställning till inkomna synpunkter från remissinstanserna.

    Besök på Trafik- och samhällsplaneringsnämndens presidium
    I tisdags eftermiddag sammanträde Trafik- och samhällsplaneringsnämndens (TSN) presidium. En av deras punkter på dagordningen var information och diskussion kring etapp två av regionaltågssamarbetet inom MÄLAB (Mälardalstrafik AB). Eftersom Region Östergötlands fyra representanter i styrelsen för MÄLAB är de tre i TSN:s presidum samt undertecknad, hade jag bjudits in till mötet under den punkten. Sofia Malander, VD på Östgötatrafiken, som är ansvarig tjänsteperson för Östergötland, var föredragande. Vi fokuserade främst på de två tåglinjer som direkt berör vår region; den så kallade UVEN var sträckning är Linköping-Norrköping-Eskilstuna-Västerås-Sala och Nyköpingsbanan som från Norrköping går via Kolmården, Nyköping och Vagnhärad till Stockholm. I september har MÄLAB-styrelsen ett heldagsseminarium i frågan och under höstens kommande ordinarie styrelsemöten väntas beslut. Än så länge är vi från östgötskt håll nöjda med hur planen framåt ser ut.

    Möte med Politiska ledningsgruppen (PLG)
    På torsdagsförmiddagen sammanträde regionens politiska ledningsgrupp (PLG), som består av presidierna i regionstyrelsen, de tre stora nämnderna och regionfullmäktige, samt de partiers gruppledare som inte ingår i något av presidierna. På torsdagens möte fick vi bl.a. en föredragning av hur vården fungerat på våra tre sjukhus under de av semesterperioder påverkade sommarmånaderna, en lägesrapport om rekryteringen av ny regiondirektör, uppföljning av arbetet med projektet Hållbar verksamhet och två internationella frågor från enhetschef för internationell samverkan, Anna Lindberg, dels ny skrivning i regionens internationella strategi och dels hur Östergötlands position (tillsammans med Östra Mellansverige) ser ut vad gäller EU:s sammanhållningspolitik (möjlighet till stöd från bl.a. EU:s strukturfonder).

    Möte med ny ledning för Göta Kanal
    Torsdagen fortsatte för min del med ett besök på Göta Kanals huvudkontor i Motala tillsammans med Eva Andersson (S) och Visit Östergötlands chef Susanne Fredriksson. Där mötte vi kanalbolagets fortfarande relativt nye VD, Roger Altsäter samt hela nya marknads- och kommunikationschefen Carina Johnsson. Som stor och viktig aktör inom den östgötska besöksnäringen, är det väsenligt för regionen att ha goda kontakter, även på politisk nivå. Vi fick en intressant presentation om nuläget för Göta Kanal, ur en mängd perspektiv, bl.a. det omfattande upprustningsarbetet som pågår. Med tanke på alla verksamheter som växer fram och frodas runt vattenvägen, har den stor betydelse för den regionala tillväxten!

    Idag är det lördag och för mig väntar bl.a. att tillsammans med ett knippe andra kristdemokrater från Östergötland bege mig till uppvaktningen av Lars och Gudrun Eklund som firar sina 75-årsdagar och guldbröllopsdag just idag! Både Lars och Gudrun har ju uppdrag för Kristdemokraterna inom Region Östergötlands sfär, och mer om jubilarerna kan du läsa i en fin artikel i Corren idag: http://corren.se/familj/lars-och-gudrun-firar-x-3-om4777584.aspx. Till sist vill jag önska er alla en fortsatt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se