• Nyhetsbrev vecka 15

    Hej!

    Förra söndagen slogs nog vårens värmerekord hittills. Idag när jag slår mig ned för att författa veckans nyhetsbrev är det lite svalare temperatur och ganska gråmulet. Men, större delen av veckan har bjudit på strålande fint vårväder. Till viss del har jag kunnat njuta av solsken och vårblommor som letat sig fram, men många sammanträden har också inneburit mycket tid inomhus. En del av vad dessa sammanträden innehållit kommer här i kortform i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Verksamhetsdialog Östergötlands Museum
    Tidigt i tisdags morse träffades representanter för Region Östergötland, Linköpings kommun och Östergötlands Museum för verksamhetsdialog om just Östergötlands Museum. Den närmaste tiden kommer vi från regionutvecklingsnämndens presidium tillsammans med enhetschef och strateger från enheten för kultur och kreativitet träffa kulturansvariga politiker och tjänstepersoner från Linköpings och Norrköpings kommuner för att ha verksamhetsdialog kring våra regionala kulturinstitutioner. Först ut var alltså i tisdags Östergötlands Museum. Vi träffades på en av museets verksamhetsplatser, Löfstad slott. Mycket av dialogen kom att handla om vilka konsekvenser för museets verksamhet den kommande omfattande renoveringen av museibyggnaden i Linköping kommer att ha. Samtidigt har museet fått bidrag från flera lokala fonder i Linköping, framförallt Westman-Wernerska fonden för att, i samband med renoveringen, också bygga upp en ny basutställning.

    Styrgrupp Löfstad slott
    Tisdagen fortsatte på Löfstad slott, där den politiska styrgruppen för museiverksamheten på slottet, samlades för workshop om framtiden för den publika verksamheten i och omkring slottet. I den politiska styrgruppen finns representanter för majoritet och opposition i Region Östergötland, Norrköpings kommun och Östergötlands Museums styrelse tillsammans med representanter för Riddarhuset i Stockholm, som äger och förvaltar själva slottsfastigheten. Östergötlands Museum, som genom ett testamente från sista ägaren av slottet, Emelie Piper, fick uppdraget att förvalta inventarierna på slottet för att visa det för allmänheten, är genom museichef, ansvarig avdelningschef och ansvarig personal på plats på Löfstad beredande för styrgruppens möten. Utöver själva herrskapsvåningen i slottets huvudbyggnad finns slottsbod, värdshus, handelsträdgård, regelbundna visningar under sommarhalvåret, sommarteater, musikkvällar, bilträffar, midsommarfirande, julmarknad o.s.v. Värdshus och handelsträdgård drivs av entreprenörer som hyr in sig, och andra entreprenörer och föreningar är i olika hög grad inblandade eller helt ansvariga för en del av aktiviteterna. Besöksutvecklingen har de senaste åren varit god, men det gäller att hela tiden utveckla verksamheten för att få fler östgötar att vilja besöka slottet återkommande!

    Supervecka med sammanträden med HSN, TSN, RUN och RS
    Denna vecka har varit ovanlig på så sätt, att den varit något av en supervecka, där samtliga de tre stora nämnderna och regionstyrelsen sammanträtt samma vecka. Normalt sett är de fyra heldagssammanträdena utspridda under två veckor. Detta innebar att både hälso- och sjukvårdsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden sammanträdde i tisdags. Eftersom båda normalt sett sammanträder i sessionssalen i regionhuset, fick Hälso- och sjukvårdsnämnden bege sig till annan plats för sitt möte. Inte helt opassande för en hälso- och sjukvårdsnämnd blev det lokaler på Vrinnevisjukhuset i Norrköping som fick härbärgera nämnden. Regionutvecklingsnämnden, som möttes på onsdagen, och regionstyrelsen vars sammanträdde hölls i torsdags, saknade konkurrens om lokal och kunde precis som TSN mötas på ordinarie plats i sessionssalen. Alla fyra sammanträdena behandlade regionens årsredovisning för 2018, och i såväl HSN och RUN som RS lämnade vi från Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna protokollsanteckningar, med hänvisning till vårt gemensamma förslag till Strategisk plan och treårsbudget, och andra politiska ageranden vi genomfört under året. Längst blev protokollsanteckningen i RS, där vi bl.a. knöt an till de #24förslag som våra båda partier lade fram i maj förra året, och som tyvärr inte bifallits av majoriteten. Kopplat till detta, skrev båda partiernas ledamöter och ersättare i regionstyrelsen en debattartikel som publicerades i Corren på torsdagen. Du kan läsa den här: (http://www.corren.se/asikter/debatt/vardkrisen-maste-vandas-om5241757.aspx).

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    I tisdags kväll samlades Kristdemokraternas regiongrupp för gruppmöte. Normalt sett brukar våra gruppmöten inledas med nämndvisa gruppmöten tillsammans med Moderaterna. Denna gång inledde vi istället med ett gemensamt föredrag av regiondirektör Krister Björkegren, som berättade om sin första tid på posten och vilka utmaningar regionen står inför. Därefter följde vårt ordinarie gruppmöte, där vi bl.a. förberedde kommande fullmäktigemöte och fokuserade, med politisk sekreterare Fredrik Topplunds hjälp, på hur vi blir bättre på att använda sociala medier.

    Två presidiemöten med Regionutvecklingsnämndens presidium
    Inte nog med att regionutvecklingsnämnden hade heldagssammanträde i onsdags, dess presidium hann också med att ha inte mindre än två presidiemöten under dagen. På lunchpausen för nämnden hölls ett presidiemöte, som egentligen skulle ha ägt rum på måndag i nästa vecka, där vi i huvudsak förberedde nästa nämndmöte, som infaller redan 2 maj. Efter onsdagens nämndsammanträdes slut frampå eftermiddagen, följde dagens andra presidiemöte, i form av ett arbetsutskott för nämndens roll som folkhögskolestyrelse för Lunnevads folkhögskola. Där fick vi bl.a. av tillförordnade rektorn Jan Druidh en uppdatering av byggnation av nya undervisningslokaler i ett Attefallshus, information om skolans kommande 150-årsjubileum samt den pågående rekryteringen av ny ordinarie rektor.

    Behandling av Kristdemokraternas motion om ambulanshelikopter
    På regionstyrelsens sammanträde i torsdags behandlades också Kristdemokraternas motion om att Sydöstra sjukvårdsregionen bör investera i en egen ambulanshelikopter, som beredning inför slutligt beslut vid regionfullmäktige 25 april. Majoritetens förslag till beslut är att tillsätta en ny utredning och därmed anse den besvarad. Med tanke på att representanter för majoriteten när vi lämnade in motionen i april förra året, i media tydligt indikerade att det antagligen skulle bli avslag på motionen, är det förstås positivt att man svängt till att anse den besvarad. Men, vi från Kristdemokraterna tycker att det räcker med de gedigna utredningar som redan gjorts, framförallt den senast genomförda från regionens egen prehospitala enhet. Det är istället dags att nu gå från ord till handling och bifalla motionen. Vi yrkade förstås i regionstyrelsen, genom tjänstgörande ersättare Liselotte Fager, bifall till motionen. Vi skickade ut ett pressmeddelande om detta, som du kan läsa här: (http://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/dags-att-ga-fran-ord-till-handling-hog-tid-att-landa-i-helikopterfragan/), som också fångades upp av Corren (http://www.corren.se/nyheter/forslag-egen-ambulanshelikopter-till-us-om5244075.aspx) och SVT Nyheter Öst (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gemensam-ambulanshelikopter-i-fullmaktige).

    Workshop med East Sweden Convention Bureau
    Jag deltog i torsdags förmiddag i en intressant workshop med East Sweden Convention Bureau (ESCVB). Med finansiering från Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun, och på initiativ av Visit Linköping och Upplev Norrköping, arbetar ESCVB sedan några år tillbaka med att få stora internationella och nationella konferenser och kongresser till Östergötland. Vid torsdagens möte presenterades dels hur väl man lyckats med uppdraget, och genomfördes en workshop tillsammans med ESCVB:s medlemsföretag som är framförallt hotellanläggningar i regionen. Det är en stor och växande näring, där vi från Östergötland självklart måste hålla oss väl framme. Stora konferenser och kongresser är riktigt bra för tillväxten i regionen!

    Samrådet för utbildning och kompetensförsörjning
    I fredags förmiddag sammanträdde samrådet för utbildning och kompetensförsörjning, där regionutvecklingsnämndens presidium möter utbildningsansvariga förtroendevalda från Östergötlands kommuner. På dagordningen för fredagens möte stod bl.a. en uppdatering av läget kring Naturbruksgymansiet i Östergötland, där det en tid pågått diskussioner mellan finansiärerna (kommunerna) och ägaren och utföraren (regionen) kring framförallt ekonomiska frågor. Det verkar som att en lösning på de olika frågeställningar om figurerat nu verkar närma sig! Vidare presenterades en rapport om hur det EU-finansierade projektet #jagmed, som fokuserat på att minska antalet elever som hoppar av gymnasieskolan, har förlupit.

    Studiebesök hos Närsjukvården i Centrala Östergötland
    Som jag berättat om tidigare gör vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionhuset en turné med besök hos regionens olika produktionsenheter (centrum). Vi har tidigare besökt Centrum för Kirurgi, Ortopedi och Cancervård (CKOC), Sinnescentrum (SC), Centrum för verksamhetsstöd och utveckling (CVU) och Östgöttrafiken. I fredags eftermiddag var turen kommen till Närsjukvården i Centrala Östergötland (NSC), där produktionsenhetschef Rolf Östlund med medarbetare tog emot. Utöver att Rolf Östlund informerade om nuläget och framtidsutmaningar för centrumet som helhet, deltog representanter för LAH (som bedriver avancerad hemsjukvård) och BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) och redogjorde specifikt för framgångar och utmaningar för sina respektive verksamheter.

    Kandidatutbildning del 3
    I går lördag var det dags för det tredje och avslutande tillfället i vårens kandidatutbildning för Kristdemokraterna i Östergötland. Fler än 50 kristdemokrater deltog och fick lyssna på pass om familjepolitik med riksdagsledamot Magnus Oscarsson, sjukvårdspolitik med Kristdemokraternas nya sjukvårdspolitiska frontperson, partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, mediekontakter med Simon Olsson, pressekreterare för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting och kampanjtips med Stina Sinclair, ombudsman för Kristdemokraterna i Jönköpings län. En mycket lyckad dag som rustade oss väl för valrörelse! Stort tack till alla medverkande, deltagare och till Framtidsbildarnas styrelse som stod för arrangemanget!

    Våren är alltid en intensiv period i det politiska livet, och särskilt ett valår som detta. I ett tidigare nyhetsbrev beskrev jag att opinionsmätningarna i mars alla pekade uppåt för Kristdemokraterna. Hittills i april har det också sett bra ut. Även om det fortfarande är alldeles för låg nivå i Sifos aprilmätning, är det uppgång för andra mätningen i rad. De kommande veckorna väntar vårkampanj och lilla valrörelsen för Kristdemokraterna. Det känns bra att inleda den perioden med viss medvind! Nu återstår inte så många timmar av söndagen – men jag ber ändå att få önska er en fortsatt trevlig söndag!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se