• Nyhetsbrev vecka 23

    Hej!

    Eftersom nationaldagen och en alldeles äkta klämdag (dag mellan två helgdagar), inledde veckan, har det endast blivit tre ordinarie arbetsdagar denna vecka. Trots det, har mycket stått på programmet för Kristdemokraterna i Region Östergötland. Något av detta ska jag försöka ge några glimtar från i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Sammanträde med Regionutvecklingsnämnden
    Onsdagens sammanträde med Regionutvecklingsnämnden blev veckans första aktivitet, där jag och Monica Holtstad Sandberg är Kristdemokraternas ledamöter. En ovanligt lång och innehållsrik dagordning skulle gås igenom, med flera intressanta informationsärenden och ett antal viktiga beslutsärenden. Nämnden fick bl.a. information om årsredovisningarna för regionens skolor, som Regionutvecklingsnämnden är styrelse för. Dels Lunnevads folkhögskola, där rektor Annika Bodelius var föredragande, och dels Naturbruksgymnasiet i Östergötland, där Vretagymnasiet och Himmelstalundsgymnasiet är de två skolorna, med skolchef Ingela Appelsved som föredragande. Vi fick också besök av Joakim Ljungqvist, från Tillväxt Motala, som berättade om den danska semesteranläggningen Lalandias förestående etablering i Motala.

    Bland beslutsärendena fanns t.ex. Delårsrapport 03/04 med uppföljning av nämndens mål och framgångsfaktorer för de fyra första månaderna. Kristdemokraterna och Moderaterna lämnade en protokollsanteckning, där vi bl.a. påpekade vissa problem och utmaningar med den kulturella infrastrukturen, t.ex. att medborgarna i västra och centrala länsdelen i mindre utsträckning kan ta del av konserter med Norrköpings Symfoniorkester, och att Ung Scen Öst drabbas av omfattande fastighetsproblem i sina lokaler i Linköping. Nämnden beslutade också att ändra i sin delegationsordning, så att fler beslut om exempelvis stora projektansökningar i miljonklassen kommer att tas på nämndnivå, och inte som det varit på delegation av ansvarig direktör. Bakgrunden till ändringen är det nämndinitiativ som Kristdemokraterna och Moderaterna lämnade in i början av året. Ett annat av sammanträdets många beslut var att nu sätta igång arbetet med att ta fram en överenskommelse mellan regionen och idéburen sektor/civilsamhället. Också här har Kristdemokraterna och Moderaterna påverkat i och med att vi i samband med att nämndens verksamhetsplan för 2017 skulle beslutas i höstas, föreslog att den tänkta överenskommelsen med civilsamhället avseende folkhälsa, skulle vidgas till ett bredare perspektiv inom regional utveckling, vilket fick bifall, och nu ska alltså det arbetet sätta igång.

    Det beslut från nämndsammanträdet som fått mest uppmärksamhet i media är beslutet att ge stöd till filmatisering av tv-serie om linköpingsförfattaren Mons Kallentofts karaktär Malin Fors. Vi från Kristdemokraterna stödde förslaget till beslut. Beslutet var (till skillnad från när Linköpings kommun fattade beslut i frågan) ordentligt berett, av regionens filmkonsulenter inom Film i Öst. Bland annat finns en lång kravlista för att regionen ska betala ut stödet. Det handlar bl.a. om att produktionsbolaget ska investera minst 1,5 gånger pengarna i regionen, att lokala skådespelare ska anställas för biroller och statistroller, att lokala tjänster ska anlitas när det gäller ljud, ljus och annan produktionsteknik men också att våra regionala utbildningar inom film och medieteknik på såväl gymnasie- som universitetsnivå ska ges möjlighet till studiebesök i produktionen. En sådan kravlista fanns inte när Linköpings kommun fattade beslut. Eftersom Region Östergötland har det regionala filmkulturella uppdraget, får vi alltså en bra möjlighet att använda produktionen på olika sätt för att stärka arbetet med filmen som en del av den regionala kulturen. Beslutet ligger alltså helt klart inom regionens beslutskompetens (just den aspekten har ju ifrågasatts när det gäller Linköpings kommuns beslut, genom ett överklagande). Vi från Kristdemokraterna har (tillsammans med Moderaterna) i våra tidigare gemensamma förslag till finansplan och treårsbudget bl.a. lyft fram Film i Öst, och också avsatt pengar. Så för Kristdemokraterna är detta främst en möjlighet att stärka kulturområdet film i Östergötland. Att vi dessutom kommer att få investeringar på minst 4,5 miljoner och ett antal nya arbetstillfällen, är naturligtvis positivt. Corren skrev en artikel om beslutet, där jag blev citerad: (http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/regionen-sponsrar-kallentoft-med-tre-miljoner-om4694016.aspx)

    Gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp
    På onsdagskvällen var det dags för juni månads gruppmöte med Kristdemokraternas regiongrupp. Efter inledande nämndvisa gruppmöten och sommarfika, fortsatte vi med en gemensam sammandragning med Moderaterna. Den inleddes med att tillförordnad regiondirektör Ditte Pehrson-Lindell presenterade sig och berättade om aktuella frågor utifrån sin horisont, bl.a. hur tjänstemannaledningens struktur förändras (en sjukvårdsledning för alla tre sjukhus, som jag berättat om i ett tidigare nyhetsbrev) och hur bemannings- och vårdplatsläget ser ut inför sommaren. Sedan följde en presentation av Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma förslag till Strategisk plan och treårsbudget 2018-2020, från mig och mina oppositionsrådskollegor Marie Morell (M) och Fredrik Sjöstrand (M). Därefter följde partivisa gruppmöten, då vi från Kristdemokraterna bl.a. fortsatte samtal och diskussion kring budgetförslaget och andra kommande politiska ageranden.

    Sammanträde med Trafik- och samhällsplaneringsnämnden
    I torsdags var det Trafik- och samhällsplaneringsnämndens (TSN) tur att sammanträda. För Kristdemokraternas del var det första sammanträdet då vår nye ersättare, Torgil Slatte deltog. I samband med föregående regionfullmäktigesammanträde valdes Torgil att efterträda Liselotte Fager, som i sin tur efterträdde Torgil som ledamot i beredningen för strategiska ägarfrågor. Torgil är annars ordinarie ledamot i regionfullmäktige från Mjölby, och Liselotte Fager förste ersättare i regionfullmäktige från Linköping. Ordinarie ledamot i TSN är som tidigare Nils-Ingvar Graan. Även i TSN togs beslut om reviderad delegationsordning, men också bl.a. om remissversion av Länstransportplan 2018-2029 för Östergötlands län.

    Samråd Kultur
    På torsdagseftermiddagen deltog jag i Samråd Kultur, där Regionutvecklingsnämndens presidium möter kulturpolitiskt ansvariga representanter från Östergötlands tretton kommuner. Samrådet gick bland annat igenom förslag till arbetsplan för samrådet för 2017, fick en intressant dragning om ett projekt i Östergötland och Södermanland med stöd från Europeiska Socialfonden som syftar till att underlätta för nyanlända kulturarbetare att etablera sig inom sin sektor på den svenska arbetsmarknaden. Slutligen gästades samrådet av Scenkonstbolagets VD Pia Kronqvist, som bl.a. redogjorde för hur bolagets första verksamhetsår fallit ut.

    Samråd Näringslivsutveckling
    På fredagsförmiddagen var det dags för samråd igen. Denna gång inom näringslivsområdet, där Regionutvecklingsnämndens presidium träffar politiska företrädare inom näringslivsområdet från kommunerna i regionen. Samrådet är nytt, efter en uppdelning av det tidigare samrådet ”Kompetensförsörjning, företagande och attraktivitet”, som nu blivit två samråd; dels Näringslivsutveckling och dels Utbildning och kompetensförsörjning. Detta var alltså det nya samrådets första möte, och den mesta tiden ägnades åt att diskutera arbetsformer, prioritering av frågor o.s.v.

    Pressträff om Strategisk plan och treårsbudget 2018-2020
    Fredagsförmiddagen fortsatte med pressträff där vi från Kristdemokraterna och Moderaterna presenterade vårt gemensamma förslag till Strategisk plan och treårsbudget 2018-2020. Som traditionen bjuder hölls pressträffen på Café Fika i Knäppingsborg i Norrköping, där vi presenterat våra tidigare oppositionsbudgetförslag, men också våra majoritetsbudgetförslag med Alliansen och Vrinnevlistan under perioden 2007-2014. Journalister från Corren och Folkbladet kom till pressträffen. I skrivande stund har Corren-journalistens artikel blivit publicerad i Corren (http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/forslaget-hojt-ob-till-alla-i-varden-om4696053.aspx), i Norrköpings Tidningar (http://nt.se/nyheter/ostergotland/forslaget-hojt-ob-till-alla-i-varden-om4696053.aspx) och i Motala-Vadstena Tidning (http://mvt.se/nyheter/ostergotland/forslaget-hojt-ob-till-alla-i-varden-om4696053.aspx).

    Vernissage för sommarutställning på Vadstena slott
    I går kväll bjöd Vadstena kommun in till vernissage för årets sommarutställning på Vadstena slott. Det är ett spännande möte mellan de klassiska skulptörerna Carl Milles och Vadstenasonen Gottfrid Larsson, med nutida Linköpingskonserten Stina Opitz. Region Östergötland är med och stöttar utställningen ekonomiskt. Vid vernissagen fick vi också njuta av sång och musik från studerande vid musiklinjen vid Vadstena folkhögskola, som till hösten blir Vadstena Sång- och Pianoakademi. Bland alla vernissagegäster träffade jag Gunilla och Kennerth Sjösten från Kristdemokraterna i Vadstena.

    När jag nu skriver de sista raderna i veckans nyhetsbrev verkar det som att solen börjar leta sig igenom molnen som hittills har dominerat morgonen. Jag tar det som ett gott tecken, och ber att få önska er alla en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se