• Nyhetsbrev vecka 42

    Hej!

    Höstlöven börjar bli fler på marken än på träden, men ännu färgsprakar det ordenligt vid en skogspromenad, särskilt när solen lyser på höstfärgerna. Kristdemokraternas förtroende i hälso- och sjukvårdsfrågor är också starkt i Sverige. I vissa mätningar har Kristdemokraterna allra störst förtroende bland de svenska partier när det gäller vården, i andra mätningar näst stört. Att vi under flera år har haft flera förtroendeingivande företrädare på riksplanet när det gäller vården spelar förstås stor roll. Göran Hägglund var framgångsrik socialminister, Emma Henriksson gjorde ett bra jobb som ordförande i riksdagens socialutskott – en post som nu Acko Ankarberg Johansson sköter med den äran, och vår partiledare Ebba Busch Thor, lyfter gång på gång med skärpa och tydlighet de brister som finns, t.ex. när det gäller kraftigt växande vårdköer, och de förslag Kristdemokraterna har för att lösa problemen. Vi som finns på regional nivå med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, har ett gott stöd i våra nationella företrädare och partiets starka ställning på området. Det känns bra i det vardagliga löpande arbetet. En tillbakablick på vad som hänt den gångna veckan ur ett regionpolitiskt perspektiv kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Strategi och planering en heldag i historisk miljö
    I måndags uppgraderade vi det traditionella måndagsmötet för ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen. Både avseende mötets längd och mötets lokal. Det vanliga förmiddagsmötet blev en heldag, och sammanträdesrummet Majblomman i regionhuset byttes mot Livgrenadjärmässen på Garnisionen i Linköping. Anledningen till lokalbyte och förlängning av mötestid var att vi skulle få bättre förutsättningar att lägga upp strategi för vårt gemensamma arbete i regionen under resten av hösten och inför nästa år. Och ambitionen lyckades, vi kom fram till en hel del, som jag lär få anledning att återkomma till i kommande nyhetsbrev…

    Regionutvecklingsnämnden träffade regionens revisorer
    Två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten, kallar regionens revisorer in representanter för regionens nämnder och regionstyrelsen till samtal om hur arbetet i nämnden fungerar, framförallt när det gäller att leva upp till de mål som satts upp i budget och verksamhetsplan. I tisdags var regionutvecklingsnämnden kallade till möte med revisionen. Vid träffen deltar de två av regionens lekmannarevisorer som fått särskilt ansvar för regionutvecklingsnämnden, samt två av de professionella revisorer som är kontrakterade av regionen. Det är bra att på det sättet få anledning att stanna upp och reflektera över hur nämndens arbete fungerar. Det blev ett bra samtal, som också ledde till insikter att vissa delar av nämndens arbete kanske behöver förändras. Positivt är att vi alla, styrande koalition, vi i oppositionen och revisorerna, alla strävar mot ett göra Östergötland ännu bättre!

    Innehållsrik kulturkonferens i Halmstad
    Från tisdag kväll till torsdag seneftermiddag pågick årets upplaga av Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kulturkonferens i Halmstad i Region Halland. Konferensen hade temat ”På plats”, och hade särskilt fokus på kulturens roll och betydelse för platsutveckling, i stad och på landsbygden. Konferensen inleddes med att på tisdagskvällen få en förhandstitt på nyrenoverade och tillbyggda Hallands konstmuseum, där både själva byggnaden och utställningarna var mycket sevärda. Under konferensen bjöds flera intressanta föredrag, bland annat av Charlotta Mellander från Internationella handelshögskolan i Jönköping och Moa Björnson, utvecklingschef i Norges tredje minsta kommun, Traena, beläget på små öar vid Polcirkeln, som båda belyste konferensens tema på inspirerande sätt! Som sig bör på en kulturkonferens, innehöll programmet också flera kulturinslag. Bland annat framförde fyra slagverkare det för konferensen specialbeställda verket ”Down to Basics” av den halländske kompositören Sven Ahlin. Vi fick också njuta av skönsång från ung barbershopgrupp från Halmstad och en oerhört proffsig kör från Halmstads kulturskola. Det gavs också möjlighet att vandra runt och beskåda hundratals konstverk i konstgalleriet inrymt i Hotell Tylösand. På torsdagsförmiddagen hölls ett särskilt program för förtroendevalda region- och kommunpolitiker bland konferensdeltagarna, där vi gavs möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter ur ett politiskt perspektiv. Där var det glädjande att konstatera att vi numera är många kristdemokrater som innehar viktiga roller inom den regionala och kommunala kulturpolitiken! Hela konferensen avslutades med att deltagarna gavs möjlighet att välja mellan ett antal studiebesök. För mig som länge närt en önskan att besöka UNESCO-världsarvet radiostationen i Grimeton utanför Varberg, var det inte svårt att välja studiebesöket som var förlagt dit. Det blev också ett intressant och imponerade besök!

    Ekonomirapport visar på rekordunderskott för Region Östergötland
    I torsdags släpptes SKL:s ekonomirapport för 2019. Bland mycket annat i rapporten kan man läsa prognosen över det ekonomiska resultatet för sjukvården 2019 i landets regioner. Region Östergötland, som för några år sedan låg i topp när det gäller ekonomiskt resultat, är nu tredje sämst i landet och ser ut att, för andra året i rad, få ett rekordstort underskott. Förra året blev underskottet i sjukvården -517 miljoner, vilket då var rekord, men ser nu nu ut att bräckas av ett underskott i den östgötska vården för 2019 på hela -650 miljoner. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna i regionen har under flera år lagt fram förslag för att komma till rätta med den negativa ekonomiska utvecklingen. En del av våra förslag har bifallits, men långt ifrån alla av dem har verkställts, och ännu fler förslag har fått avslag av den styrande koalitionen. Nu gäller det för alla, framförallt den styrande koalitionen, att ta denna krisartade situation på fullt alvar, och genomföra åtgärder som kan rädda regionens ekonomi. Det förtjänar östgötarna! Du kan läsa hela ekonomirapport här: (https://skl.se/ekonomijuridikstatistik/ekonomi/ekonomirapporten.7150.html)

    SMS-livräddare blir verklighet tack vare motion från KD och M
    I torsdags berättade SVT Nyheter Öst att Region Östergötland nu ansluter sig till tjänsten SMS-livräddare, som sedan tidigare finns i andra delar av landet, och som kan vara ett viktigt verktyg för att rädda liv i en nödsituation. När exempelvis någon ringt 112 vid ett hjärtstopp, går ett SMS automatiskt ut till en person som registrerat sig som SMS-livräddare, som befinner sig i närheten, som kan påbörja hjärt- och lungräddning. Kristdemokraterna och Moderaterna lämnade redan i februari 2016 in en motion om att utreda möjligheten att införa tjänsten i Region Östergötland. Motionen bifölls, men inget hände, och i september 2017 motionerade våra båda partier igen i frågan. Men, trots att det alltså dröjt ända till hösten 2019, är det ändå glädjande att förslaget från Kristdemokraterna och Moderaterna nu blir verklighet! Här är länk till SVT Nyheter Östs rapportering i frågan: (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/sms-kan-radda-liv-i-ostergotland)

    Veckans video äntligen tillbaka!
    Efter flera veckors uppehåll gjorde i fredags äntligen ”Veckans video” från Kristdemokraterna i Region Östergötland äntligen comeback! I veckans avsnitt fokuserar vi främst på kultur, men tar också upp det ekonomiska läget för regionen. Du kan se filmen här: (https://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/004-veckans-video/)

    Då återstår bara för mig att önska er en fin söndag!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se