• Nyhetsbrev vecka 45

    Hej!

    Söndagskvällen är här och veckan närmar sig sitt slut. En vecka som vädermässigt innehållit både sol från klarblå himmel och några minusgrader med snö och halka som följd. På den regionpolitiska fronten har frågeområdena också skiftat inom de flesta av regionens ansvarsområden. En liten inblick i detta kommer här i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Debattartikel om vårdval i ögonsjukvården
    Redan i fredags i förra veckan hade vi från Kristdemokraterna en debattartikel i Norrköpings Tidningar tillsammans med våra moderata kollegor. Eftersom jag skrev förra veckans nyhetsbrev redan på torsdagen, tar jag upp den först nu. Debattartikeln var en replik på det svar (S) i regionen skrev på vår ursprungliga debattartikel utifrån vår motion om att införa vårdval i ögonsjukvården. I fredagens debattartikel förtydligade vi ytterligare bakgrund och syfte med vårt förslag. Du kan läsa hela debattartikeln här: (http://www.nt.se/asikter/insandare/markligt-nej-till-vardval-om4876552.aspx).

    Måndagsmöte med direktörsbesök
    Efter ett par veckor utan traditionellt måndagsmöte, var det i måndags dags igen. Ledningarna för Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Östergötland samlades för att dryfta aktuella frågor och gemensamma ageranden. Vid detta möte inföll också månadens besök av regionens ledande direktörer. Nyblivne regiondirektören Krister Björkegren besökte vårt måndagsmöte för första gången, och i hans sällskap var biträdande regiondirektör och vårddirektör Ditte Persson Lindell, ekonomidirektör Åsa Hedin Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren samt regionutvecklingsdirektör Andreas Capilla. Direktörskvintetten lyfte bl.a. frågor kring finansplan 2018-2020, den nationella planen för infrastruktur utvecklingen kring Ostlänken och att planeringen pågår för att framöver genomföra den återkommande patientenkäten via 1177.

    Lunchmöte med Open Ratio
    Måndagens lunch intogs tillsammans med två representanter för företaget Open Ratio som gästade oss kristdemokrater och moderater i regionhuset. Företaget är specialiserat på appar till smarta telefoner, där de exempelvis för Karolinska sjukhuset i Stockholm tagit fram en app där personal vid barnklinik kan kommunicera bl.a. praktisk kringinformation till föräldrar och andra anhöriga till barn som är patienter vid kliniken. De har också arbetat tillsammans med en rad andra kommuner och organisationer. Flera intressanta lösningar!

    Gemensamt presidiemöte med RUN och TSN
    Veckans första dag fortsatte med att efter lunch träffas för gemensamt presidiemöte mellan presidierna i Regionutvecklingsnämnden och Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. På dagordningen stod rapport om läget för ett par ansökningar till olika EU-fonder, bl.a. ett ansökan på kultur- och besöksnäringsområdet till fonden Creative Europe. Vi fick också en uppdaterad och mer detaljerad information kring hur processen med att ta fram en ny regional utvecklingsstrategi (RUS) är tänkt att se ut, under framförallt 2018.

    Debattartikel och ledarartikel om Stångådalsbanan
    Uppmärksamheten kring den för regional tillväxt viktiga järnvägslinjen mellan Linköping och Kalmar, Stångådalsbanan, fortsatte i veckan. Dels skrev jag och Lena Käcker Johansson en debattartikel i Corren i tisdags, där vi utifrån en debattartikel från ett antal centerpartister i förra veckan (dock ingen från Region Östergötland) som förhöll sig positiva till satsningar på Stångådalsbanan, frågade om nu även Centerpartiet i regionen är med på tåget? Du kan läsa debattartikeln här: (http://www.corren.se/asikter/debatt/ar-centern-med-pa-taget-nu-om4880702.aspx). Redan på måndagen skrev Correns politiska redaktör Christian Dahlgren en positiv ledarartikel kring Stångådalsbanan. Den kan du läsa här: (http://www.corren.se/asikter/ledare/christian-dahlgren-stig-pa-sydostexpressen-om4879519.aspx).

    Studiebesök hos Ung Företagsamhet
    På tisdagen var jag tillsammans med Regionutvecklingsnämndens kunskapsgrupp för näringslivsfrågor på ett mycket intressant studiebesök hos Ung Företagsamhet (UF) i Östergötland. Organisationens östgötska gren har sitt kontor i Näringslivets hus i centrala Linköping, och den på måndag tillträdande regionchefen Jonna Castell och hennes medarbetare Anna Wallin, tog emot oss och presenterade verksamheten i länet, liksom intressant statistik kring bl.a. förekomsten av ämnet entreprenörskap i gymnasieskolan och andel UF-företag på länets olika skolor och gymnasieprogram. UF gör ett mycket viktigt arbete, och det finns all anledning att från politiskt håll skapa ännu bättre förutsättningar för deras arbete framöver!

    Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden
    I tisdags sammanträdde också hälso- och sjukvårdsnämnden. Kristdemokraternas representanter i nämnden, Stefan Redéen och Lena Käcker Johansson, var båda på plats. På dagordningen fanns bl.a. ärende om avgiftsbestämmelser för 2018, där Kristdemokraterna och Moderaterna yrkade att den nyligen införda enhetstaxan i vården justeras så att den även omfattar ambulanssjukvård som inte innebär besök på akutmottagning eller annan vårdinrättning, helt i enlighet med hur våra båda partier yrkade när enhetstaxan infördes. Då, liksom nu valde majoriteten att avslå förslaget. Vidare behandlades på sammanträdet nämndens delårsrapport för årets första åtta månader. Rapporten visar på ännu sämre tillgänglighetssiffror än de dåliga siffror som presenterats tidigare månader. Här yrkade KD och M, återigen på införande av vårdval inom ögonsjukvården, för att komma tillrätta med tillgängligheten där. Förslaget fick även här avslag! Men, vi yrkade också från våra båda partier, på ett par förslag för att påbörja en lösning på de stora tillgänglighetsproblemen inom psykiatrin. De förslagen vann dock, glädjande nog, majoritetens bifall. Mer om de yrkandena kan du läsa här: (http://wp.kristdemokraterna.se/regionostergotland/stora-brister-i-tillganglighet-till-psykiatrin-kraver-tillfallig-losning/).

    Sammanträde med Regionstyrelsen
    På onsdagen var det regionstyrelsens tur att sammanträde. Kristdemokraternas ledamot Anders Eksmo och ersättare Liselotte Fager höll den kristdemokratiska fanan högt. Bland annat yrkade vi från Kristdemokraterna på tillägg i de båda remissyttranden som i förra veckan behandlades av Trafik- och samhällsplaneringsnämnden avseende Nationell plan för transportinfrastruktur och Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi. I båda fallen handlade det om kompletterande skrivningar om vikten av utveckling av Stångådalsbanan. Liksom i TSN avslog majoriteten våra yrkanden.

    Debattartikel om tillgänglighet i vården
    I torsdagens Norrköpings-Tidningar hade jag tillsammans med Marie Morell (M) och Fredrik Sjöstrand (M) en debattartikel som replik på en debattartikel i början av veckan från flera (S)-representanter i regionen. Vi besvarar deras något självberömmande artikel, med att lyfta fram de stora tillgänglighetsproblem som finns i den östgötska hälso- och sjukvården, och den kraftiga försämring som skett sedan den (S)-ledda majoriteten tog över efter valet 2014. Vår artikel har inte publicerats på nätet, utan finns än så länge enbart i papperstidningen.

    East Sweden Innovation Day
    Vecka 45 har under flera år varit en vecka då flera aktörer i Östergötland fokuserat på innovationer. I år var första året då veckan gått under namnet East Sweden Innovation Week. Aktiviteter av olika slag har anordnats på flera håll i länet. Huvudarrangemanget var två innehållsrika dagar i Värmekyrkan i Norrköping; East Sweden Innovation Summit på onsdagen och East Sweden Innovation Day på torsdagen. Vid det senare arrangemanget deltog jag och Fredrik Topplund från Kristdemokraterna. På programmet stod bl.a. medverkan från Norges ambassadör i Sverige, från Albin Pettersson på det östgötska filmbolaget Crazy Pictures och från krönikören på Dagens Industri Johanna Jeansson.

    Höstmöte för Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation
    I fredags ägnade jag mig åt folkbildningsfrågor, då jag deltog vid höstmötet för Offentligägda folkhögskolors intresseförening och Folkhögskoleföreningen inom SKL (Sveriges kommuner och landsting). Vid mötet samlas rektorer och politiska representanter för region-/landstingsdrivna folkhögskolors styrelser, för att informeras och diskutera aktuella frågor. Eftersom Regionutvecklingsnämnden också är folkhögskolestyrelse för regionens folkhögskola, Lunnevad, deltog jag som representant för nämndens presidium tillsammans med skolans rektor Annika Bodelius. Det var intressant att få lite större inblick i frågorna och ta del av erfarenheter från andra delar av landet.

    Nu återstår inte många timmar av helgen, men jag ber ändå att få önska er alla en fortsatt trevlig söndag!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se