• Nyhetsbrev vecka 46

    Hej!

    Efter en lång tid av kompakt grått och mulet väder har solen visat sig relativt flitigt denna vecka. I november blir varje solstråle som når fram en välkommen påminnelse av att ljusare tider kommer. I den svenska rikspolitiken ser det däremot fortsatt mörkt ut. I onsdags kunde molnen ha skingrats även där, när Alliansens statsministerkandidat kunde ha valts. Nu blev det inte så, och det återstår att se om någon ljusning finns i sikte, eller om vi får rusta oss för ny riksdagsvalrörelse fram på vårvintern… I regionpolitiken i Östergötland riskerar vi antagligen inget extra val, men det finns stora utmaningar framåt. Om hur vi från Kristdemokraterna arbetat med dem, och en del mer vardagliga inslag den gångna veckan, kommer här en kort resumé i veckans nyhetsbrev. Trevlig läsning!

    Pressträff om finansplan gav mycket media
    I måndags presenterade vi från Kristdemokraterna och Moderaterna på en pressträff i regionhuset vårt gemensamma förslag till Finansplan för Region Östergötland 2019-2021. Det sämsta ekonomiska läget för såväl sjukvården som regionen som helhet på mycket lång tid, längre köer till operation och behandling och en ohållbar arbetssituation för många av regionens anställda, kräver omfattande reformer av många olika slag. Vi från Kristdemokraterna och Moderaterna presenterar i vårt förslag till finansplan ett antal konkreta uppdrag för att föra regionen i rätt riktning. Du kan ta del av hela vår finansplan här: (https://wssext.regionostergotland.se/Politiska%20dokument/Regionfullmäktige/2018%20Regionfullmäktige/2018-11-20–21/02%20Beslutsärenden/02b%20M%20och%20KD%20Finansplan.pdf)
    Flera östgötska medier rapporterade från pressträffen:

    Kunskapssammanträde om behovsanalyser
    I tisdags var det dags för Region Östergötlands årliga kunskapssammanträde om de behovsanalyser som genomförs på hälso- och sjukvårdsområdet. Under ett stort antal år har regionen, tidigare landstinget, årligen genomfört fem behovsanalyser inom olika sjukdomsgrupper, i syfte att utröna medborgarnas behov av vård, och vilka möjligheter vårdorganisationen har att möta behoven. De två senaste mandatperioderna har arbetet samordnats av Beredningen för behovsstyrning, där Kristdemokraterna under båda perioderna haft presidiepost. Under förra mandatperioden var först Levi Eckeskog och sedan undertecknad ordförande, och innevarande period har Lena Käcker Johansson varit vice ordförande. Vid tisdagens kunskapssammanträde var det också Lena, som tillsammans med ordförande Catarina Engström (MP) hälsade välkommen till konferensen. Dialog med patienter, ibland anhöriga och i vissa fall med medborgare ur ett lite bredare perspektiv, har genomförts av fem brukardialogberedningar. Kristdemokraterna har den gångna mandatperioden haft Berit K-Lehnér som vice ordförande i en av beredningarna och Rihab Chahaf som ledamot i en annan. Båda medverkade vid de fem beredningarnas presentationer av sitt arbete under året. En intressant dag där resultatet av behovsanalyserna ligger till grund för kommande uppdrag från hälso- och sjukvårdsnämnden till vårdverksamheten.

    Kulturdialog i slottsmiljö i Motala
    Vart fjärde år ska varje region i Sverige ta fram en kulturplan, som ligger till grund för det ekonomiska stöd regionen kan få för den regionala kulturen från Kulturrådet. I arbetet med framtagandet av kulturplanen är dialog med kommuner, regionala institutioner, föreningar, organisationer och enskilda kulturutövare ett nödvändigt och viktigt inslag. Regionutvecklingsnämnden ansvarar för processen att ta fram en ny kulturplan, och nämndens presidium tillsammans med nämndens kunskapsgrupp för kultur, utgör politisk styrgrupp för processen. Under oktober genomfördes workshops med kultur- och fritidsnämnderna i Norrköping och Linköping, och nu under november genomförs flera dialogmöten runt om i Östergötland. I onsdags kväll var Motala först ut med ett bredare format för dialogen, där både lokala politiker och representanter för såväl kommunala, regionala som fristående kulturaktörer deltog. Då regionutvecklingsnämndens ordförande fått förhinder att delta, fick jag hälsa välkommen och inleda kvällen från regionens sida. Efter en dragning om kulturplanen och processen att ta fram en ny från regionens kulturchef Anne Hederén satte sedan dialogerna igång runt borden i den stora salen på Charlottenborgs slott. Kanske bidrog slottsmiljön till kreativiteten, i vilken fall kom många bra tankar och idéer fram i diskussionen, som nu tas vidare i den fortsatta processen mot en färdig kulturplan!

    Två samrådsmöten – för sista gången?
    Som jag berättat om i tidigare nyhetsbrev under mandatperioden, har regionens dialog med kommunerna om viktiga beslut i regionen, liksom möjlighet till gemensam kunskapsbyggnad och erfarenhetsutbyte, skett i form av samråd. Regionutvecklingsnämnden har haft tre samråd, där nämndens presidium mött en ansvarig politiker vardera från Östergötlands tretton kommuner. Efter en process hos kommunchefer och kommunstyrelseordförande, kommer dessa tre samråd, liksom Trafik- och samhällsplaneringsnämndens samråd om samhällsplanering och infrastruktur, att upphöra i sin nuvarande form vid årsskiftet. Det har varit mycket diskussion och det står klart att det finns olika uppfattningar om hur klokt detta initiativ av kommunchefer och kommunstyrelseordförande är i alla delar. Hur regionutvecklingsnämnden ska forma sin dialog med kommunerna kring kulturfrågor, utbildningsfrågor och näringslivsfrågor framåt återstår att se. Denna vecka har i alla fall de avslutande samrådsmötena för Samrådet för näringslivsfrågor och Samrådet för utbildningsfrågor hållits. Vid näringslivssamrådets möte fick vi bl.a. en presentation av hur det östgötska stödsystemet för näringslivet ser ut. I många fall inga direkta nyheter, men vissa förändringar sker och det är relevant att regelbundet bli uppdaterad om helheten. Vid utbildningssamrådets möte undertecknades bl.a. ett uppdaterat avtal mellan Östergötlands tretton kommuner och Tranås kommun i Jönköpings län om samverkan kring gymnasieskolan.

    Du missar väl inte höstfesten imorgon?
    I morgon lördag 17 november kl 15.00 är det dags för en av årets höjdpunkter för Kristdemokraterna i Östergötland – Höstfest med extra partidistriktsårsmöte. Utöver sedvanliga årsmötesförhandlingar med bl.a. beslut om budget, blir det god mat, musikunderhållning och ett inledande tal av den idag presenterade föreslagna toppkandidaten i vårens val till Europaparlamentet – Linköpings kommunalråd Sara Skyttedal! Missa inte detta! Har du inte anmält dig, går det bra med sista-minuten-anmälan. Gå in här och läs mer: https://wp.kristdemokraterna.se/e/hostfest-2018-med-extra-partidistriktsarsmote/

    Då hoppas jag att få träffa flera av er imorgon på höstfest. Till er alla ber jag att få tillönska en riktigt trevlig helg!

    Med vänlig hälsning
    Per Larsson
    Oppositionsråd och gruppledare
    Kristdemokraterna i Region Östergötland
    tfn 010-103 72 84 (arb)
    tfn 013-14 11 59 (bost)
    tfn 0702-88 21 34 (mobil)
    per.larsson@kristdemokraterna.se