• Djungel av statsbidrag skapar merarbete

    I de senaste budgetarna har regeringen successivt ökat sitt fokus på riktade statsbidrag, i dagsläget finns det över 150 stycken.

    Riktade statsbidrag kan i teorin verka som en bra idé då det finns gedigna kriterier för utbetalning och uppföljning som i sin tur ökar kontrollen av hur bidragen används. Problemet är dock att även om idén kan tyckas bra i teorin, så fungerar det inte i praktiken.

    De riktade statsbidragen blir en pekpinne för hur Sveriges 290 kommuner ska investera och prioritera. Tänket för de riktade statsbidragen är att ”one size fits all”, men alla kommuner har unika förutsättningar och prioriterar därefter.

    Om kommunen trots det finner ett statsbidrag som passar och bestämmer sig för att söka det behöver man gå igenom en gedigen ansökningsprocess. Så för att söka riktade statsbidrag så behöver kommunen mer eller mindre anställa en person som arbetar med att just söka statsbidrag.

    Att statsbidragen inte är anpassade för kommunernas verklighet syns inte minst genom att vissa bidrag inte söks i en speciellt hög utsträckning, och budgetutrymmen skjuts på framtiden. I praktiken visar det sig att kommunerna går vilse i djungeln av riktade statsbidrag.

    Samuel Klippfalk, Kommunalråd i Solna (KD)