• Äldreomsorg och funktionsnedsättning

     Äldreomsorg med värdighet och delaktighet

    Äldreomsorgen ska präglas av trygghet, värdighet och delaktighet. Det innebär att service, vård och omsorg ska vara tillgänglig och ges utifrån en helhetssyn på den enskilde och hänsyn skall tas till såväl själsliga, andliga som materiella behov. Människovärdet beror inte på åldern och den egna förmågan. Den enskilde känner bäst sina egna behov. Delaktighet, inflytande och valfrihet ska därför vara centrala begrepp inom äldreomsorgen. Ingen offentlig verksamhet kan till fullo tillfredsställa människors behov av närhet och gemenskap. Där har det civila samhället en viktig funktion. Därför måste äldreomsorgen vinnlägga sig om samarbete med exempelvis anhöriga, föreningar, kyrkor och andra ideella krafter.

    Kvaliteten utvecklas av konkurrens. Därför välkomnar Varberg alla aktörer som kan erbjuda vård- och omsorg av hög kvalitet, såväl ideella, kooperativa privata som offentliga. Boendet är centralt för alla. Behoven varierar över tid, och tillgängliga bostäder med möjlighet till gemenskap är något många efterfrågar, så kallade Trygghetsboenden, där det finns möjlighet till gemenskap och viss tillgång till personal.

    Kristdemokraterna anser att

    • Varberg ska fortsätta arbetet med valfrihet och värdighetsgarantin
    • kommunen ska satsa på äldres mat och måltider
    • hög ålder kan beaktas som ett bedömningskriterium i kommunens biståndsbedömning av personer som ansöker om plats på vård- och omsorgsboende
    • alla som fyllt 80 år ska erbjudas hembesök för att få information om kommunens verksamhet och ges möjlighet att framföra önskemål
    • det bör finnas friskvårdande aktiviteter för äldre som stimulerar hälsa och livskvalitet
    • den palliativa vården, vården i livets slutskede, ska planeras utifrån patientens och anhörigas behov och önskemål.
    • om någon behöver mer insatser än vad hemsjukvården kan erbjuda i eget boende ska detta kunna tillhandahållas genom tilläggstjänster.
    • Kommunen och regionen ska samverka mer kring äldresjukvården.
    • Kommunen bör utöka antal platser på korttidsboenden
    • läkarnärvaron och den geriatriska kompetensen utvecklas

     Funktionsnedsättning och tillgänglighet

    Alla människor ska ha lika förutsättningar att förverkliga sin potential. Funktionsnedsättning blir ett hinder för den enskilde först om samhället inte förmår att kompensera bristerna. Personer med funktionsnedsättningar riskerar att hindras från att delta i samhällslivet på lika villkor. Graden av funktionsnedsättning är inte statisk, utan snarare ett resultat av samhällets förmåga eller oförmåga att möta personer med funktionsnedsättning.

    Personer med funktionsnedsättning riskerar att i olika sammanhang bli negativt särbehandlade. Insatserna måste anpassas så att de motsvarar olika människors olika förutsättningar och behov. Bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla oavsett personliga förutsättningar. LSS är en betydelsefull reform som på ett avgörande sätt har förbättrat levnadsvillkoren för dem som omfattas av lagen. Det handlar om rättigheter och det är angeläget att hålla fast vid att hanteringen av lagarna ska vara rättssäker.

    Det ska vara en självklarhet att hänsyn tas till funktionsnedsattas behov av god tillgänglighet vid utformningen av offentliga inrättningar, anläggningar och informationssystem. Långt ifrån alla funktionsnedsättningar är synliga. Psykisk ohälsa tillhör den kategori funktionsnedsättningar vars yttringar inte alltid syns. Särskilt viktigt är att arbeta mot de fördomar och skamkänslor som i alltför stor utsträckning präglar attityderna till psykiska sjukdomar. Många personer med funktionsnedsättning erbjuds endast daglig verksamhet som sysselsättning. En tillgänglig arbetsmarknad är viktig och även personer med funktionsnedsättning måste ges möjlighet att prövas mot den ordinarie arbetsmarknaden.

    Kristdemokraterna anser att

    • kommunen ska ha en utvecklad samverkan med handikapporganisationer
    • kommunen ska gå före med gott exempel genom matchning av lediga tjänster och anställa fler personer med funktionsnedsättning
    • anställda inom kommunen ska ges möjlighet till utbildning för att bättre bemöta personer med funktionsnedsättning
    • kommunen ska samverka med andra aktörer som rör personer med funktionsnedsättning och deras möjligheter till delaktighet och att komma i arbete.
    • kommunens tjänster inom LSS, dagligverksamhet och assistans ska prövas med upphandling enligt Lagen om Valfrihet LOV och LOU
    • kommunen ska ha en tydlig ambition för att säkerställa försörjningen av fullvärdiga bostäder för personer med funktionsnedsättning samt vara öppen för olika alternativ i samverkan med brukare och anhöriga.
    • för de som önskar och har möjligheter skall praktik/lärlingsplatser liksom ordinarie arbete kunna prövas som alternativ till daglig verksamhet.