• Värnamo behöver fler poliser

    ”Det är inte acceptabelt att antalet outredda ärenden hos polisen bara växer. Fler poliser behöver anställas för att klara utredningsverksamheten och för att möta behovet som finns då många pensionsavgångar står för dörren.” Det sa Ragnwi Marcelind, kristdemokratisk riksdagsledamot i justitieutskottet, då hon besökte polisen i Värnamo på måndagen.

    Med för få poliser växer utredningshögarna och handläggningstiderna blir alltför långa. En omänsklig arbetsbörda leder till att många poliser blir utbrända. Allt fler och längre sjukskrivningar inom poliskåren tillsammans med den förhållandevis höga medelåldern och pensionsavgångar framöver bidrar till att behovet av nyrekrytering är betydligt större än regeringen vill inse.

    Rikspolisstyrelsen har räknat ut att även om man rekryterar 500 nya poliser varje år fram till 2015, så kommer det innebära att vi år 2015 har en poliskår på endast 14 790 poliser. Det är långtifrån det mål på 19 000 poliser som Rikspolisstyrelsen anser vara nödvändigt för att säkra tryggheten för samhällets medborgare.

    Det är hög tid att regeringen inser att det den kallar historiens största satsning på rättsväsendet är en ren chimär.