• Budget med ordning och reda för miljö och generationssolidaritet

    Kommunfullmäktige antog en budget med ordning och reda som ger förutsättningar för fortsatt bra miljöarbete och solidaritet mellan generationerna, precis som Alliansen och Miljöpartiet föreslog. Flera kristdemokrater deltog i debatten.

    Dagens Kommunfullmäktigesammanträde fattade en mängd beslut. Bland annat  beslutade man att slå ihop Räddningstjänsten och Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen till en förvaltning och att anta en bostadsförsörjningsplan fram till 2020. Man beslutade vidare att starta en sjuksköterskeutbildning 2017, ge föreningsbidrag för miljösatsningar och att öka säkerheten i Stadshuset.

    Den längsta debatten, drygt tre timmar, ägnades åt budget för år 2017. Kommunfullmäktiges ordförande, Christer Fjordevik (KD) hade fullt upp med att hålla ordning på alla yrkanden.

    Efter den inledande debattrundan mellan företrädarna för majoriteten och oppositionen, Hans-Göran Johansson (C) och Ulla Gradeen (S), fick även övriga gruppledare tillfälle att säga sitt om budgetförslagen. Camilla Rinaldo Miller representerade Kristdemokraterna:

    – Vi lägger fram en budget med vilja och vision, miljötänkande och generationssolidaritet, sade hon bland annat i sitt anförande. Vi uppskattar en budget med ordning och reda på riktigt och yrkar bifall till Alliansens och Miljöpartiets gemensamma budgetförslag.

    – Jag är stolt och glad över att bo i välskötta Värnamo, sade Omsorgsnämndens ordförande Arnold Carlzon (KD). Omsorgsnämndens verksamhet behöver en välskött kommunal ekonomi att stå på och därför yrkar jag bifall till Alliansens och Miljöpartiets budgetförslag som innebär just ordning och reda.

    Håkan Johansson (KD) talade som ordförande för Miljö- och stadsbyggnadsnämnden:

    – Miljö- och stadsbyggnadsnämnden möter människor. Vi möter människor i olika skeden av livet och med olika drömmar och behov. Ofta kan vi bidra till att förverkliga drömmarna. Förutsättningarna för detta är god ordning och reda tillsammans med tillräckliga ekonomiska ramar. Detta finner jag i majoritetens budgetalternativ.

    – Värnamo är en av Sveriges 10 bästa kommuner på bredbandsutbyggnad, sade Gunnar Crona (KD) som är ordförande i Värnamo Energi. Vi i Värnamo Energi vill fortsätta utbyggnaden och ligga i framkant även i framtiden och därför yrkar jag bifall till Alliansens och Miljöpartiets budgetförslag.