Köpings sjukhus kan bli vårdgalleria

I Kristdemokraternas program för Västmanland finns tankar på att Köpings sjukhus ska utvecklas till en vårdgalleria, där entreprenörer erbjuds att hyra in sig i lokalerna för ett tätare samarbete med sjukvården.

– Ett av Västmanlands fyra styrkeområden som fått väldigt mycket pengar och stöd är teknik inom välfärd och hälsa. Det innebär att vi uppmuntrat och stöttat företagare inom denna bransch. Då ska vi också vara beredda att använda denna kraft och kunskap inom offentlig sektor. Annars har vi kastat pengarna i sjön, säger Samuel Stengård, riksdagskandidat.

Köpings sjukhus har till viss del redan profilerat sig inom dagkirurgi och ortopedi. Samtidigt är det många Västmanlänningar som väljer att åka till annat län för vård inom just ortopedi. Att öppna upp lokalerna vid Köpings sjukhus och låta entreprenörer inom rehabilitering och ortopedi finnas i närheten av sjukvården tror Kristdemokraterna skulle vara bra för att stärka ortopedin i länet.

– Det går t ex att med hjälp av 3D printrar göra protester och implantat. För att produkterna ska nå patienterna behövs ett tätare samarbete mellan uppfinnare och den kunskap som finns sjukvården. Sjukvården behöver ta ett steg längre än den test-verksamhet som finns idag. Vi tror på Köping, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition.

Kristdemokraterna presenterar sitt länsprogram

Idag presenterar Kristdemokraterna Västmanland sitt program för utvecklingen av länet och sjukvården. Presentationen görs på fyra platser (Sala, Västerås, Köping, Skinnskatteberg) under dagen för att poängtera att programmet innehåller förslag som rör alla områden och länsdelar. Förvaltarskap och ett hållbart samhälle för människor, miljö och ekonomi är en röd tråd i kristdemokratin och i länsprogrammet.

Länsprogrammet har arbetats fram under hösten i dialog med länets medlemmar, utifrån samtal med olika verksamheter och fackföreningar och med utgångspunkt från den politik kristdemokraterna har på riksnivå.

Förslagen presenteras av Malin Gabrielsson (KD), gruppledare i Region Västmanland och Samuel Stengård, riksdagskandidat.

Länsprogrammets rubiker är: Psykisk ohälsa, barn och föräldrar, jobb och äldres ekonomi, sjukvård och kultur, trygghet, miljö och infrastruktur samt regional ekonomi.

Högst prioriterat är den kraftigt ökande psykiska ohälsan.

– Vi står inför ett mycket allvarligt samhällsproblem när framtidens arbetskraft är sönderstressad så tidigt som vid 8 års ålder. Vårdköerna växer sig så långa att det blir i det närmaste omöjligt att ge alla rätt vård i rätt tid. Och i detta står barn som mår så dåligt att de inte orkar gå till skolan. Det här måste ändras på något sätt hur svårt det än är, säger Malin Gabrielsson (KD).

– Familjerna är grundbulten i ett tryggt samhälle. Alla föräldrar vill sina barn väl – den kraften behöver vi använda så föräldrarna kan hjälpa sina barn med t ex bättre sov- och motionsvanor, men vi behöver också förstatliga sjukhusvården så vi använder våra gemensamma resurser på ett klokare sätt än idag. Det ska gå att lita på att vården finns där med ett professionellt stöd den dag det behövs, säger Samuel Stengård.

– KD lämnar idag förslag för att styra om så färre blir sjuka och fler kan klara sig själva, men också så att vi bättre ska kunna ta emot de som behöver vård i Västmanland, fortsätter Malin Gabrielsson.

– Det saknas personal i vården och de nyinflyttade i vårt län är därför mycket viktiga, men språket ska fungera. Därför vill vi att det ska ställas högre krav inom offentlig sektor på språkkunskaper, men också att framför allt Region Västmanland börjar med internutbildningar i svenska för vård- och färdtjänstpersonal. Även i invandrade grupper finns psykisk ohälsa – att kunna arbeta och försörja sig är av mycket stor vikt – och språket är nyckeln, avslutar Samuel Stengård.

Samuel och Malin möter pressen i Sala.

Här hittar du 15 förslag för ett tryggare Västmanland, som är ett urval ur länsprogrammet.

Här kan du läsa länsprogrammet i sin helhet.

Tre röster om KLD

Nu till helgen anordnas Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar (KLD) i Jönköping. Över 1000 deltagare från hela landet väntas sluta upp. Från Västmanland åker en trettio man stark delegation. Vi satte oss ner med tre av dem.

Från vänster: Johanna Ridderström, Kenth Lucas och Samuel Stengård.

 

 

En av dem som åker är Johanna Ridderström från Hallstahammar. Hon är ordförande för KDU Västmanland och väntas komma in i regionfullmäktige till hösten.

”Det ska bli jättekul att åka. Jag ser extra mycket fram emot att träffa Ebba, som är Sveriges bästa partiledare. Det kommer fler och fler märka när vi närmar oss valet”, säger Johanna Ridderström i en kommentar.

Kenth Lucas från Köping är en av många nya medlemmar som kommer finnas på plats i Jönköping. Här berättar han om sina förväntningar inför helgen och varför han valde att engagera sig i Kristdemokraterna:

”Jag förväntar mig att möta andra partikollegor, få nya infallsvinklar och förstås få med mig massor av ny kunskap/erfarenhet hem i bagaget. Jag vill vara med i gemenskapen och påverka Sveriges framtida politik. Jag valde att engagera mig politiskt av två anledningar. Dels så har jag en kristen tro och med det följer ett ansvar för samhället. Dels så överensstämmer många av Kristdemokraternas sakfrågor med mina egna uppfattningar. Det handlar om synen på människan, familjen och tryggheten. Kristdemokraterna lyfter fram människovärdet och de vitala omsorgsdelarna som följer på det ansvaret.”

Samuel Stengård från Västerås kandiderar till riksdagen på plats 2. För honom är det ingen tvekan om att Kristdemokraterna kommer sitta kvar i riksdagen efter valet och göra ett bra val också regionalt och kommunalt.

”Vi kristdemokrater har en speciell egenskap. Vi går alltid från ord till handling, levererar och tar ansvar för vårt gemensamma samhälle. Vi arbetar inte med uppblåsta löften. Vi lovar inte allt till alla, som en del andra gör. Men det vi lovar, det har vi täckning för och det håller vi!”, säger Samuel Stengård.

”Jag ser med glädje fram emot att få dela med mig av alla positiva förslag som Kristdemokraterna har lagt fram. Det gäller LSS, företagande, vård och omsorg, rättvisefrågor för pensionärerna, samt tryggheten i vårt land, för att nämna några områden. Dagarna i Jönköping innebär starten för valrörelsen”, avslutar Stengård.

Vi tar pulsen på toppkandidaterna till regionen

Kristdemokraterna har fastställt sina listor till riksdags- och regionvalen i Västmanland.

I regionvalet har Kristdemokraterna två listor, en i den Östra valkretsen (Västerås och Sala) och en i den Västra (Hallstahammar, Köping, Arboga, Kungsör, Surahammar, Skinnskatteberg, Fagersta och Norberg). Regionrådet Malin Gabrielsson, Västerås, toppar båda listorna. Micael Larsson, Västerås, och Johanna Ridderström, Hallstahammar, är listtvåor i respektive valkrets.

Malin Gabrielsson, 47, tog över gruppledarskapet i samband med förra valet och har under mandatperioden framför allt varit aktiv i frågor som rör barns hälsa och vård, de ökande vårdköerna, samt behovet av att bredda Västmanlands näringsliv.

Efter en mandatperiod som gruppledare känner jag mig varm i kläderna och är redo för att växla upp ytterligare. Kristdemokratin behövs i Västmanland mer än någonsin. Det ämnar jag visa, säger Malin Gabrielsson i en kommentar.

Micael Larsson, 48, är egenföretagare och sitter för närvarande som ledamot i Kristdemokraternas partiavdelningsstyrelse i Västerås.

Det är jätteroligt att få förtroendet som andranamn i regionvalet. En trygg sjukvård för alla länsinvånare och ett välmående näringsliv är viktiga frågor för mig, säger Micael Larsson.

Johanna Ridderström, 20, är ordförande för KDU Västmanland och arbetar som lärare. Hon finns även med på plats 5 på partiets riksdagslista.

KDU har en historia av att kämpa hårt i valrörelser och som KDU-ordförande tänker jag göra just det. Vi är ungdomarnas röst och tänker ta striden för ett tryggare Västmanland. I regionen vill jag arbeta med frågor som rör ungdomars psykiska ohälsa och utsatta barn. Andra hjärtefrågor för mig är hårdare straff, fler poliser och nej till kvotering, säger Johanna Ridderström.

Malin Gabrielsson, Micael Larsson och Johanna Ridderström (Foto: Simon Berneblad).

Adaktusson toppar riksdagslistan

Kristdemokraterna har fastställt sina listor till riksdags- och regionvalen i Västmanland.

Riksdagslistan toppas av Lars Adaktusson, Stockholm. Samuel Stengård, Västerås, är tvåa på listan.

Lars Adaktusson, 62, är europaparlamentariker och partiets andre vice ordförande. Lars har under mandatperioden varit en röst för förföljda kristna och kommer främst fokusera på trygghetsfrågorna under valrörelsen:

Jag är glad för att ha fått förtroendet att toppa listan och kommer arbeta hårt för att Kristdemokraterna återtar sitt riksdagsmandat i Västmanland, säger Lars Adaktusson i en kommentar.

Samuel Stengård, 46, är ordförande för Kristdemokraterna Västerås och arbetar som pastor i Citykyrkan.

Jag känner stor glädje och ödmjukhet över det förtroende i både provvalet och vid nomineringsmötet som jag fått inför placeringen på Kristdemokraternas riksdagslista i Västmanland. Att få företräda ett parti som med en tydlighet står upp för äldres rätt med skarpa förslag på avvecklande av den så kallade pensionsskatten som direkt ger en mer rättvis ekonomisk fördelning för pensionärer i vårt land. Vi står för en ökad trygghet med ökade resurser till polis och försvar, en nödvändighet som inte nog kan betonas. Att stå upp och med kraft verka för en fortsatt tydlig mångfald och valfrihet inom skola vård och omsorg är central och viktigt, det är du som bäst vet din situation och du ska ha fortsatt möjlighet att få kunna påverka din livsvardag det ska inte staten göra åt dig.

Kristdemokratins grundläggande värderingar om ansvar, trygghet och frihet är värderingar som jag med stolthet kan stå upp för och jag ser med förväntan fram mot årets stundande valrörelse, avslutar Samuel Stengård.

Lars Adaktusson (Foto: Pressbild) och Samuel Stengård (Foto: Citykyrkan).

Rädda LSS!

Igår samlades människor över hela Sverige för att protestera mot regeringens nedmontering av den personliga assistansen. I Västerås talade Jesper Songer, som är ledamot i Nämnden för personer med funktionsnedsättning. Han talade om att stödet till dem i allra störst behov är en fråga om medmänsklighet. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att spara in på samhällets mest utsatta så som regeringen nu gör.

Så många personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga lämnas i förtvivlan när de nekas assistans eller när assistansen dras in. Berättelserna om barn och vuxna som nu drabbas tar aldrig slut, och krisen kommer att fortsätta så länge lagen inte ändras. Vi kristdemokrater kräver att regeringen påbörjar arbetet med en lagförändring så att LSS-krisen får ett slut. #räddaLSS #välfärdslöftet

60-plusmässan

22-23 november kom 60-plusmässan till Västerås. Kristdemokraterna fanns givetvis på plats för att berätta om vår politik. Vi vill avskaffa pensionärsskatten, höja bostadstillägget och införa en äldreboendegaranti från 85 år.

Tack till alla medverkande!

#välfärdslöftet

Manifestation till stöd för polisfamiljen

Natten till lördag besköts en polismans hus i bostadsområdet Hagaberg i Västerås. Idag anordnades en manifestation till stöd för den drabbade familjen.
För Kristdemokraterna var det viktigt att finnas på plats och uttrycka vår sympati.

”Jag blev bestört, ledsen och arg när jag fick höra talas om detta fruktansvärda angrepp. Detta är inte bara ett fruktansvärt attentat mot en familj utan också mot vårt demokratiska samhälle”, säger Amanda Agestav (KD), kommunalråd i Västerås stad tillika distriktsordförande för Kristdemokraterna i Västmanlands län.

Se bilder från manifestationen på den här länken.

Framgångsrikt Västmanland på väg mot Uppsala

Den 20-22 oktober håller Kristdemokraterna riksting i Uppsala. Från Västmanland far en fjorton man stark delegation. Delegationen leds av Jesper Songer, 30, till vardags kommunpolitiker i Västerås.

”Det ska bli kul. Jag är stolt att leda en delegation med många engagerade KD-företrädare”, säger Songer.

En annan som kan känna sig stolt är Malin Gabrielsson, regionråd i opposition. Partistyrelsen har nämligen beslutat sig för att bifalla hennes motion om behovet av ändrat innehåll i barnsköterskeutbildningen.

”I takt med att vi räddar allt fler barn vid tidig födsel och från svåra sjukdomar ökar behovet av vård av sjuka barn och därmed behovet av kompetent och erfaren personal på området. Idag är det svårt att hitta specialistutbildade barnsjuksköterskor.”

En möjlig lösning på problemet är att införa en särskild påbyggnadsutbildning för vård av sjuka barn eller göra vissa kurser valbara inom nuvarande utbildning.

”Det är bra att Kristdemokraterna tar frågan på allvar. Nu får vi hoppas att rikstinget delar partistyrelsens bedömning”, avslutar Gabrielsson.

En annan som har motionerat är distriktsordförande Amanda Agestav. Hon tycker att det behövs en strategi för att motverka hederskultur och hedersrelaterad brottslighet. För henne är det en viktig principfråga.

”Vi får inte äventyra den jämställdhet som byggts upp i vårt land under många år genom att anpassa oss till unkna värderingar om att kvinnor ska styras av män. Vi ska stå upp för kvinnors frihet och rätt att delta på samma villkor.”

Kristdemokraterna i Västmanland kommer lobba hårt för att motionen blir bifallen.

Interpellation om barns väntetider för utredning angående dyslexi

 

5-8 % av befolkningen har funktionsnedsättningen dyslexi. Att ha tillgång till det skrivna språket har avgörande betydelse för hur barnet klarar skolans mål.

Region Västmanland har ansvaret för länets utveckling. Att fler barn klarar grundskolan är ett prioriterat område.

I en interpellation till regionfullmäktige från Kristdemokraterna efterfrågas en översikt i länet om barns väntetider och tillgång till utredning för dyslexi hos logoped. I Västmanland  är det skolan och därmed länets kommuner som ansvarar för utredningarna.

Dyslexifrågan har jag drivit i många år. Jag är tacksam att ha fått till att  vuxna personer nu har rätt till utredning i Västmanland. Det är dags att trycka på för förändring för barnen, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition.

Malin Gabrielsson ställer följande frågor till ansvarigt regionråd till kommande fullmäktige: Är majoriteten beredd att ta initiativ till en diskussion med länets kommuner om en länsövergripande översikt gällande tillgång till utredning för barn med frågeställningen dyslexi? Varför/ varför inte? Hur vanligt är det att västmanländska barn nyttjar valfrihetsvård inom området dyslexi?

Idag är det internationella dyslexidagen. Självklart passar det särskilt bra att lyfta den här frågan då, avslutar Malin Gabrielsson.