KD ifrågasätter rutiner för tidsbokning på jourcentralen i Köping

IMG_2972

 

Malin praktiserade på akuten i Köping för ett par veckor sedan. Det resulterade i en interpellation. Följande pressmeddelande gick ut till media tidigare under dagen.

 

KD ifrågasätter rutiner för tidsbokning på jourcentralen i Köping

 

Landstingets organisation kring jourcentralen och akutmottagningen i Köping är krånglig att förstå och patienter söker därför ofta vård på fel ställe. Jourcentralen, som är öppen då vårdcentralerna har stängt, tar endast emot bokade patienter, vilket försvårar för den som kommer direkt till akuten.

 

  • Jag praktiserade ett kvällspass på akutmottagningen i Köping, och uppmärksammade då att jourcentralen endast tar emot i förväg bokade patienter. De som kommer oanmälda till akuten med symtom hemmahörande i primärvården, dvs på jourcentralen, får åka hem och boka tid via 1177 innan de är välkomna tillbaka på anvisad tid. Det är krångligt och jag vill veta varför, säger Malin Gabrielsson (KD).

 

Jourmottagningen som öppnade på Västmanlands Sjukhus Västerås våren 2016 har drop in- verksamhet.

 

  • Att ha olika system i Köping och Västerås förvirrar. Därför har jag frågat den styrande majoriteten varför inte jourcentralen i Köping har drop-in, så som det fungerar i Västerås. Jag vill också ha svar på vad de kommer att göra för att öka kunskapen bland invånarna om hur och var de ska söka vård på rätt nivå.

 

  • Rimligtvis borde det vara lika lätt för invånare som hör till Köpings sjukhus att besöka vården som det är för invånare som hör till Västerås, avslutar Malin Gabrielsson.