• Trygghet och säkerhet i hemtjänst och hemsjukvård

    Interpellation till Omsorgsnämndens ordförande Eva Berglund (S)

    Trygghet och säkerhet i hemtjänst och hemsjukvård

    I Dagens Samhälle nr 9, den 8 mars 2018, finns ett antal artiklar som belyser olika perspektiv på kvaliteten i hemtjänst och hemsjukvård. Till stor del gäller det våra äldre, men kan också gälla andra som är i behov av samhällets stöd på grund av funktionsnedsättningar och/eller sjukdom.

    När man är i en utsatt situation och behöver hjälp i sitt hem, bidrar det till tryggheten om det är ett begränsat antal personer som cirkulerar. Det ökar möjligheten för den enskilde att lära känna personalen. Är det allt för många ansikten som passerar under veckans lopp ökar otryggheten. Det kan både gälla känslan av intrång i sitt hem och oron att alla dessa personer inte kan veta vilka särskilda behov eller önskemål man har. Därför är det ett viktigt kvalitetsmått att hålla antalet så lågt som möjligt.

    Dagens Samhälle uppger att kontinuiteten generellt i landet har minskat. Nu möter de äldre i snitt femton olika personer bland personalen under två veckor.

    En annan artikel belyser skaderisker i hemsjukvården. Forskare vid Karolinska Institutet har efter en omfattande journalgranskning konstaterat att mer än var tredje patient som får hemsjukvård drabbas av en vårdskada. De vanligaste vårdskadorna i hemsjukvård är trycksår, fall och vårdrelaterade infektioner. I de flesta fall krävde skadorna sjukvård.

    Ett sätt att hitta systematiska kvalitetsbrister i vård och omsorg är Lex Sarah, Lex Maria, anmälningar till patientnämnden och så kallade strulrapporter. Med dessa som grund kan man hitta återkommande brister och göra riktade förbättringsarbeten. Traditionen att anmäla uppkomna fel och brister är dock låg inom den kommunala omsorgen och hälso- och sjukvården.

    Jag önskar nu få svar på följande frågor:

    • Hur många personer i snitt möter en omsorgstagare i Vimmerby kommuns vård och omsorg under en tvåveckorsperiod?
    • Är det något område där den enskilde omsorgstagaren möter fler olika ansikten än i andra?
    • Hur många fall av trycksår, fall och vårdrelaterade infektioner har inträffat i Vimmerby under 2016 och 2017?
    • Hur många anmälningar av uppkomna vårdskador eller tillbud har gjorts i Vimmerby kommun under 2016 och 2017 till patientnämnden eller någon annanstans?

    Vimmerby den 12 mars 2018

    Gudrun Brunegård