• Ambulanshelikopter i Kalmar län

  Att få vård i rätt tid är en fråga om liv och död. Vården idag är inte jämlik i länet. Om du befinner dig på fel plats när du drabbas av en svår olycka eller allvarlig sjukdom, som stroke eller hjärtinfarkt, är chansen att överleva utan kvarstående men kraftigt försämrad. Vid en hjärtinfarkt i Hultsfred, en stroke i skärgården, en bilolycka på smal trafiksträcka med vajerräcken eller en skallskada på norra Öland så är framkomlighet och tid begränsande faktorer. Fler liv kan räddas och människor kan snabbare komma tillbaka till arbetet med hjälp av läkarbemannad ambulanshelikopter. Det minskar det mänskliga lidandet och är samhällsekonomiskt lönsamt, enligt nationella utredningar.

  Kristdemokraterna i Kalmar län har i många år drivit kravet på en ambulanshelikopter till sjukvårdsregionen. Nu är det hög tid att inleda upphandling av en gemensam ambulanshelikopter för Kalmar, Jönköpings och Östergötlands län.

  Kristdemokraterna i Kalmar län vill:
  • utrusta länets sjukhus med helikopterplattor.
  • vid upphandling av ambulanshelikopter till sjukvårdsregionen verka för att den placeras i Kalmar län för optimal täckning av skärgården och andra områden med lång framkörningstid.

  Läs mer på Kristdemokraterna i Kalmar läns hemsida.