Valet fortfarande öppet

Mindre än fem veckor kvar till valet och fortfarande känns det lite stiltje i debatten. Men på söndag sätts affischerna upp och det är en signal om att valdagen närmar sig. Värmen gör nog sitt till att valtemperaturen ännu är låg, Sverige befinner sig fortfarande i sommardvala. Opinionen är det också stiltje i även om Alliansen tycks minska gapet till de rödgröna med några procentenheter, likaså tycks Kristdemokraterna öka i de flesta mätningarna. Inte minst Moderaternas siffror skiftar väldigt mycket i olika mätningar, från knappt 20 procent till runt 25. Mycket pekar på att inget av blocken får egen majoritet, hur Sverige ska styras efter valet är därmed en öppen fråga. I Stockholms stadshus är blocken tydligare eftersom det inte finns något parti representerat i fullmäktige som står utanför de traditionella blocken. Dock visar opinionsmätningar att både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ kan ta sig in i fullmäktige, om det sker blir majoritetsförhållandena betydligt mer oklara.

Jag hoppas att debatten ska bidra till att Alliansen stärker sina kort. Vi har regeringsduglighet och har visat att Sverige kan styras på ett förtroendeingivande sätt, även under kriser. Alliansens stora utmaning är att visa att välfärden har fortsatt att utvecklas samtidigt som jobben blivit fler och skatterna sänkts. Ekonomiskt har svenska hushåll fått en rejäl förbättring de senaste åtta åren. Vi är också mer nöjda än någonsin med vården och omsorgen. Ändå finns ett missnöje med tillståndet i Sverige, detta skapar så klart bryderier hos oss alliansare. Men om vi lyckas sätta vår (rätt) bild av verkligheten finns fortfarande hopp om en fortsatt alliansregering efter valet 14 sep.

För mig personligen är det ett extra spännande val då jag toppar Kristdemokraternas lista i Stockholm. Det är svårare att komma ut i lokala frågor i Stockholm än i mindre kommuner. Men jag kommer så klart fortsätta att profilera mitt parti i frågor som rör stadsbyggnad och bostad. Men även så kallade mjuka frågor som äldreomsorg, socialtjänst och förskola är så klart viktiga. De kommande veckorna hoppas jag ska bli tydligt för väljarna att Kristdemokraterna är en röst för frihet och socialt ansvar, såväl i Sverige som i Stockholm.