Ankersjös (C) artikel ett hot mot cyklister

På DN:s Stockholmsdebatt skriver idag Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) om att vi ska sluta se cyklister som trafikens svarta får. Läs artikeln här. Jag håller med Per om att cyklister ibland får ta emot väl mycket stryk och att bilister och fotgängare många gånger kommer skonsamt undan. Men vi kan inte blunda för att många cyklister beter sig som idioter i trafiken. Jag ser det nästan dagligen när jag själv cyklar i Stockholm både till och från arbete och till och från fritidsaktiviteter. Därför delar jag inte Ankersjös inställning att Polisen ska sluta jaga trafiksyndande cyklister. Att köra mot rött är faktiskt en trafikfara och ska vara förlagt med böter. Inte kan det vara fel att Polisen ibland har särskilda insatser för att komma åt detta problem. Jag tror att vi gör cyklismen en otjänst om vi tillåter cyklister att leka vilda västern i trafiken. Det står knappast emot att bötfälla bilister som parkerar på cykelbanor och därmed skapar en stor trafikfara för framför allt cyklister.

Sen tycker jag att vissa lagar behöver ändras. Jag tycker inte alltid att man kan jämföra cyklister med bilister. Exempelvis anser jag att man bör få cykla på övergångsställen, att man bör få cykla mot rött vid högersväng, att visa enkelriktade gator ska vara öppna för cykeltrafik och jag tycker det är fel att lägga övergångsställen på cykelbanor. Man kan också överväga om man borde få cykla på fotgängares villkor på trottoarer. Men de trafikregler som finns för cyklister ska följas oavsett om man gillar dem eller inte, så är det med all annan lagstiftning.

Visst, jag erkänner att det händer att jag bryter mot vissa trafikregler också när jag cyklar. Men då får jag vara beredd på böter och kan inte bli upprörd över att få det.

Ska vi få väljarnas stöd att lägga skattepengar på förbättrad infrastruktur för cyklister, då tror jag vi gör bäst i att ställa samma krav på att cyklister ska följa trafikregler som vi gör på andra medtrafikanter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,