Årtes stockholmsbyggnad ger en tydlig signal

Igår var det prisutdelning i Prinsens galleri då vinnarna av Årets stockholmsbyggnad utsågs. Läs Epsteins blogg här. Nästan 6000 personer hade röstat och det blev en överlägsen vinnare. Färgglada radhus i Kärrtorp tog hem priset. Ett mycket välförkänt pris tycker jag. På bilden ovanför syns pristagarna som tar emot blommor och diplom av Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius och på bilden nedanför syns det vinnande bidraget.

Jag gillar husen av framför allt två anledningar. Dels är de färgglada vilket tyvärr inte är särskilt vanligt vid nybyggnation. Dels har husen brant sluttande tak vilket ger liv i gestaltningen. De vinnande husen är en tvär kontrast till den nyfunkis som alltför ofta gestaltas i vår stad. Jag hoppas att prisceremonin igår ger en tydlig signal till byggföretagen och oss politiker vad stockholmarna gillar. Andra fina bidrag var Victoria Tower i Kista som intog plats nummer två och Rinkebyakademin som jag tror intog en femteplats.

2011 var ett bra byggnadsår. Konkurrensen mellan bidragen var hård. Jag hoppas att 2012 blir ett minst lika bra år. Stockholm ska ligga i framkant vad det gäller vass arkitektur.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,