Besök på slottet

Jag fick lära mig mer om sten och puts än vad jag trodde var möjligt när jag tillsammans med några andra kollegor i Stadsbyggnadsnämnden, bland annat borgarrådet Regina Kevius, besökte slottet och Statens fastighetsverk. Slottet håller på att fasadrenoveras och ska så göras de kommande 22 (!) åren. Obegripligt för en lekman hur en fasadrenovering kan ta så lång tid men efter besöket igår växte trots allt en förståelse fram. Det är enorma mängder sten som ska monteras ner, huggas, sättas tillbaka och för hand måttanpassas. Ett osannolikt arbete som mitt tålamod aldrig skulle räcka till.

Vi fick också tillfället att se några av slottets fantastiska salar, bland annat spegelsalen. För en person som gillar rokoko så är slottet ett måste – och rokoko är just min favoritstil.

Vilken färg slottet kommer att få är idag inte klart. Många av oss hoppas på en gulare nyans än dagens bruna. Vi får se om det till slut blir så eller inte. Fasadrenoveringen är hursomhelst helt nödvändig. En hel del sten har redan lossnat och skulle ha kunnat förorsaka allvarliga olyckor. Den senaste renoveringen gjordes vid förra sekelskiftet och den gotländska sandstenen från 1700-talets början har visat inte vara i bästa skick 300 år senare. Nu får vi lita på tysk sten istället vilket känns tryggt.

Länge lever monarkin!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,