Dags att designa snygga papperskorgar


Mitt utspel om designade papperskorgar har mottagits med blandade reaktioner. Inte helt oväntat har flera reagerat lätt raljerande som om designade papperskorgar vore Kristdemokraternas lösning med stort L för en renare stad. Så är det självklart inte. Jag har lagt flera förslag för en renare stad – bland annat att införa böter vid nedskräpning, att göra det möjligt att anmäla överfulla papperskorgar via sms eller en applikation samt att ställa upp fler papperskorgar. Alla dessa förslag är nu genomförda eller håller på att genomföras. Stockholm har också under senare år blivit renare.

Samtidigt som jag kommit med dessa förslag har jag även ifrågasatt varför så många papperskorgar är så fula och fallfärdiga. Kanske inte det hindrar människor från att slänga skräp men det skapar definitivt en fulare stad. Bilden ovan är tagen tidigare idag på Kungsholmsstrand – ett av Stockholms många populära gångstråk. Bevisligen används papperskorgen men ack så ful. Så ser det tyvärr ut på många ställen.

Därför anser jag att jag en designtävling borde utlysas för att skapa snyggare papperskorgar. Dessa skulle samtidigt kunna vara utformade så att det går att fimpa och källsortera. Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (c) har sagt att det är bättre att satsa på källsortering än på design. Jag förstår inte varför man ska sätta miljö och design emot varandra – låt dem gå hand i hand istället. På så sätt kan miljöarbete uppfattas som något positivt. Vissa papperskorgar skulle kunna vara stilrena för att smälta in i en vacker stadsmiljö medan andra skulle kunna utmana lite för att skapa en snackis och kanske locka barn att slänga skräp. Det är bara kreativiteten som sätter hinder.

Så till alla som raljerar över mitt förslag – se det inte främst som en fråga om en renare stad utan istället en fråga om en smakfullare stad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,