Debatt om kameraövervakning


Idag var jag med i SVT:s nya satsning Nyhetslabbet som är ett webbaserat debattprogram. En bra satsning som jag hoppas kan slå igenom bra även om det lär krävas viss marknadsföring med tanke på det mediala utbudet.

Ämnet för eftermiddagen var kameraövervakning med anledning av att självmordsbombaren som slog till på Bryggargatan förra året filmades av olagligt uppsatta kameror – filmsekvenser som idag används flitigt av Polisen.

Jag bloggade då om olämpligheten att Länsstyrelsen bara ett par dagar efter attentatet krävde att kamerorna skulle monteras ner. ABC sände ett inslag och nu kommer ämnet upp igen ett år senare.

Jag är generellt sett positiv till kameraövervakning. Visst finns det ett sluttande plan men sätter vi upp för många är de lätta att ta ner. Överlag är människor positiva och de allra flesta är nog beredda att bli filmade på offentliga platser om det visar sig öka tryggheten. I tunnelbanan betyder kamerorna väldigt mycket. I det offentliga rummet får man nog acceptera att den privata sfären beskärs till viss del. Allt material förstörs dessutom inom tre dygn och inget som kan användas lång tid efter.

Jag länkar till inslaget när det finns tillgängligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,