Det är inte normalt att slåss


Så har det hänt igen. Två ungdomsgrupper – denna gången bestående av 20-30 ungdomar – startar slagsmål. Läs mer här. Utgången går aldrig att förutspå. Den här gången slutade det tack och lov inte i några livshotande skador men väl sakdor som krävde ambulansfärd. Vi vet samtidigt vilka förfärliga konsekvenser ett till synes oskyldigt slagsmål kan sluta med. Det kan resultera i döden.

Det som frustrerar mig mest är att vi nästan med säkerhet kan säga att inte mycket kommer att hända. Av de 20-30 ungdomarna är det förmodligen ytterst få som kommer att få någon påföljd. Kanske några kommer att kallas till förhör eller få agera vittne. Men om några månader kommer livet att tuffa på som vanligt och ungdomarna kan liera sig med nya gäng och starta nya slagsmål och sätta skräck hos människor.

Samhället agerar för lite! Jag gillar inte tala om tuffare tag eftersom det leder tanken fel. Men jag vill ha tydligare signaler. Varje ungdom som deltog i slagsmålet vid Slussen borde tas tag i. Det är inget normalt beteende att misshandla en annan människa. Det kan inte ursäktas med att vara ett pojkstreck. Ett slagsmål kan få förfärliga konsekvenser och om inte vuxenvärlden reagerar kan slagsmålet om några år ha resulterat i betydligt värre handlingar.

Polisen är frustrerad. De vet själva att mycket lite händer med ungdomar som begår brott. Är de under 15 år händer i princip ingenting och är de under 20 år tar domstolarna stor hänsyn till ålder. Signalen samhället ger är att brott lönar sig. En 19-åring kan vara vaneförbrytare sedan många år – samhället agerar i många skeenden naivt.

Det som börjar med en knappnål sluter med en silverskål. Att inte reagera när en ung människa begår brott är att svika både samhället och förövaren.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,