Från förfall till hotell

Jag blev precis intervjuad av den brittiska tidsskriften Moncole angående Stockholms stadsbyggnad och arkitektur. Hon ringde upp mig eftersom hon uppmärksammat mina artiklar i ämnet och den kritik jag riktat mot den enligt mig alltför likriktade och ovågade arkitekturen i Stockholm. Journalisten frågade mig om jag tycker att jag får respons för mitt resonemang och jag svarade då lite svävande om att det går framåt även om mycket arbete kvarstår.

Tyvärr kom jag inte att tänka på ett konkret exempel där mitt argumenterande faktiskt gett effekt. DN skriver idag om planerna på ett nytt hotell på Djurgården som ska ersätta den förfallna Lindgården precis vid Gröna Lund. Läs artikeln här. Det är naturligtvis positivt att efter 20 års förfall nu äntligen få ett beslut om att upprätta en ny byggnad med ny verksamhet. Det förslag till ny byggnad som presenterades är dock inte tillräckligt eftersom det inte uppfyller kraven på arkitektur. Byggnaden hade som så många andra byggnader ett platt tak, raka linjer och släta fasader. Därför tog nämnden ett beslut om att utformningen inte kunde godkännas utan att ett nytt förslag ska presenteras för nämnden.

Detta är en plats omgiven av Gröna Lund, Cirkus, Hasselbacken och Skansen. Det får bara inte bli en modern bostadsbyggnad a la Hammarby Sjöstad som inte syns i mängden. Här finns verkligen tillfälle att leka och visa kreativitet och skaparlust.

Utan att ta åt mig äran alltför mycket vill jag nog ändå påstå att mitt engagemang för högre arkitektonisk kvalitet hade viss betydelse när beslutet fattades. Jag ska nog kontakta journalisten på Moncole om detta eftersom konkreta exempel alltid är bra.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,