Hägglund är inte problemet


Nu börjar olika medier återigen spekulera om Göran Hägglunds framtid. Det som satte eld på brasan den här gången vad den före detta riksdagsledamoten Rolf Åbjörnsson som ånyo gick ut och önskade Hägglunds avgång. Åbjörnsson kallas för kd-profil av Svenska Dagbladet och som en tung kd-politiker på Facebook. Åbjörnsson slutade i riksdagen för snart tio år sedan. Få medlemmar har ens sett eller hört honom sedan dess på något av våra partiarrangemang. I Agenda visade han dock upp sig uttalade sig för ett tag sedan. Då fick han frågan varför man skulle rösta på Kristdemokraterna. Efter en längre tids tystnad svarade han att han inte visste. Så tung kristdemokrat är han alltså.

Jag hoppas att Hägglund får sitta kvar. Hägglund har en oerhörd potential, som inte minst visade sig i Aktuellt tidigare i veckan då han debatterade mot Tommy Wadelich. I de personliga intervjuerna är Hägglund överlägsen och Hägglund är omtyckt i många läger. Hägglund är inte Kristdemokraternas problem. Att byta partiledare skulle förutom förlusten av en duktig partiledare ge helt fel signaler utåt. Jag är övertygad om att signalen skulle vara att de mer värdekonservativa har sparkat Hägglund. En sådan bildsättning skulle jag vara mycket obekväm med.

Visst finns ett missnöje i partiet över låga opinionssiffror och låg gnista i organisationen. Men min bild är inte att kritiken mot Hägglund är bred inom partiet. Å andra sidan ska man aldrig underskatta en sten som är satt i rullning. Men jag tror faktiskt inte att stenen kommer att träffa Hägglund särskilt hårt utan snarare rulla över ett stup och falla platt i marken. Det hoppas i alla fall jag.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,