Intressant seminarium om trängselskatter

Igår kväll hade Kristdemokraterna i Stockholms stad och län ett mycket givande och intressant seminarium om trängselskatternas framtid. Anna Wersäll från Stockholms Handelskammare, Jennifer Moore-Peterson som är utredningssekreterare på Finansdepartementet och Maria Börjesson som forskar på KTH, berättade om deras erfarenheter och slutsatser av de dryga fem år som vi har haft trängselskatt i Stockholm.

Det är nu snart dags att fatta beslut om hur vi anser att trängselskatterna ska utformas framöver. Ska avgiften höjas eller indexeras? Ska det vara olika avgifter vid in- och utfart? Ska olika tullsnitt kosta olika mycket? Ska den avgiftsfria tiden utökas? Ska Essingeleden avgiftsbeläggas? Plus en massa fler frågor. Seminariet igår hjälpte oss en bit på vägen.

Jag röstade själv nej i folkomröstningen om trängselskatterna. Det ångrar jag idag. Jag ser de klara fördelarna med trängselskatter. Det minskar trängseln i stan, det förbättrar miljön och ger utökade möjligheter att bygga ut kollektivtrafiken. De farhågor som fanns om exempelvis minskad handel har inte visat sig infrias. Än funderar jag dock på hur systemet ska se ut i framtiden. Om det får jag återkomma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,