Järva tryggare än många tror

Nämner man stadsdelarna Rinkeby, Tensta eller Husby så ryggar många automatiskt tillbaka. Inte för att de själva ha varit där utan för att de har en bild av stadsdelarna i Järva som otrygga och kanske rent av farliga att vistas i. Bilden hos många är att stadsdelarna är slitna och nedgågna och att människor som bor där helst av allt vill flytta imorgon. Detta är inte en korrekt bild.
Visst finns mycket att göra i området. Husen är byggda under 60- och 70-talen och behöver renoveras. Husen har en väldigt monoton gestaltning och grundtanken med separerade trafiklösningar har visat sig skapa otrygghet snarare än trygghet. Arbetsplatserna är för få och framför allt saknar väldigt många järvabor jobb.

Samtidigt som detta sägs ska det också nämnas att stort arbete att förbättra Järva pågår. Kista är en framgångssaga. Svenska bostäder rustar upp sitt bestånd med stora ambitioner. I Stadsbyggnadsnämnden har flera beslut tagits som kommer att innebära ett rejält lyft inte minst för Rinkeby. Viljan att flytta är liten. Omflyttningen i Järva är ungefär som i innerstaden och väntetiderna för en lägenhet är långa.
Idag kan DN Stockholm också redovisa att endast en av de tio mest våldsutsatta tunnelbanestationerna (räknat per invånare) ligger i Järva, nämligen Hjulsta. Vare sig Rinkeby, Tensta, Akalla, Kista eller Husby finns med på listan. Det ger ett perspektiv. Och när vi ser vad som händer i Malmö för närvarande är Järva rena Sörgårdsidyllen i jämförelse.
Detta inlägg skriver jag inte för att förklara bort några problem. Järva har problem. Men debatten behöver nyanseras. Jag tror faktiskt de allra flesta hade räknat med att fler stadsdelar i Järva än Hjulsta hade varit med på listan över de tio mest våldsutsatta tunnelbanestationerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,