Känns bra att vara alliansare


Det känns riktigt bra att vara en del av Alliansen just nu. Först kom efterlängtade justeringar av sjukförsäkringen och idag kom besked om ytterligare reformer som kan skapa fler jobb och öka de ekonomiska marginalerna för svenska löntagare.

Sjukförsäkringsreformen som genomfördes i olika etapper förra mandatperioden var i huvudsak bra. Den lämnade ett system som passiviserade sjuka människor och som tidigt dömde ut stora grupper på arbetsmarknaden. Med reformerna riktades fokus mot arbetsförmåga istället för arbetsoförmåga – det är en stor förändring. Samtidigt innebar förändringarna att lite väl vassa kanter skapades som drabbade en del människor. Kristdemokraterna har aktivt arbetat för att runda till dessa kanter så att färre människor hamnar i kläm. Sjukförsäkring ska ges till personer som är för sjuka för att arbeta och a-kassa och aktivitetsstöd till personer som har arbetsförmåga men som inte hittat ett jobb. Målet är också att en sjukskriven så snabbt som möjligt åter ska få arbetsförmåga. Det borde inte vara så svårt men har ändå visat sig vara det ibland.

Dock ska sägas att cirka 98 procent av alla som söker sjukpeng får den ersättning de begär. Men det ursäktar inte de människor som hamnar i kläm, men ger ändå ett perspektiv.

Dagens besked från regeringen om ytterligare jobbskatteavdrag och sänkt restaurangmoms är mycket välkommet. Jobbskatteavdraget ger mer pengar över till löntagare och ökar efterfrågan i ekonomin. Sänkt restaurangmoms ökar möjligheterna för en personalintensiv branch att anställa fler – inte minst unga. Vidare ska pensionärerna få sänkt skatt och skiktgränsen för den statliga inkomstskatten ska höjas. Också det välkomna besked.

Alliansen lägger härmed en bra grund för sitt fortsatta regerande.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,