Märklig debatt om pensionärsskatt

Det är en mycket märklig debatt som förs om pensionärernas skatt. Regeringen har sänkt skatten för pensionärer i tre steg och ett fjärde planeras nästa år. Men varje sänkning har mötts av protester från pensionärernas egna organisationer, också den fjärde sänkningen som planeras för 2013. Kritiken går ut på att löntagare har fått större sänkning av skatten än pensionärer. Att pensionärer som fortfarande jobbar har fått den allra största skattesänkningen av alla talas det dock inte lika kritiskt om, inte kritiskt alls närmare bestämt. Om nu pensionärsorganisationerna är så måna om rättvis beskattning varför kritiseras då inte det faktum att arbetande pensionärer betalar lägre skatt än löntagare?

Jobbskatteavdraget är bra. Det är rätt att människor som arbetar får göra ett avdrag för att på sätt premiera arbete och visa att arbete ska löna sig. Alternativet skulle vara kraftigt sänkta ersättningsnivåer i a-kassa och sjukförsäkring, det alternativet hade varit sämre tycker jag. Jag har väldigt svårt för hela rättviseresonemanget i detta sammanhang. Det har helt enkelt inget med rättvisa att göra. Vi har olika momssatser på mat, kultur och trädgårdsmöbler. Är det rättvis? Kanske inte. Är det rimligt? Ja, det tycker jag nog. En ung betalar lägre arbetsgivaravgifter än en medelålders. Är det rättvist? Kanske inte. Är det rimligt? Ja, det tycker jag nog. En nyanländ får en lönesubvention på 75 procent av staten de första 18 månaderna. Är det rättvist? Kanske inte. Är det rimligt? Ja, det tycker jag nog. Jag kan rada upp fler exempel där skatterna ser olika ut på ett kanske inte helt logiskt sätt men där ändå finns skäl för att det ser ut så.

Ett sätt att lösa pensionärsorganisationernas kritik är ju att höja pensionärernas skatt med 1000 kronor per månad och löntagarnas med cirka 1500 kronor. Då är rättvisan uppnådd men har någon fått det bättre? Svaret är ganska givet, nej.

Jobbskatteavdraget har inte införts för att öka skillnaderna mellan den skatt som löntagare och pensionärer betalar ut för att stärka arbetslinjen och minska arbetslösheten. Så istället för att kritisera varje skattesänkning som pensionärer får var istället glad för varje sänkning och gläds över att det lönar sig bättre att vara löntagare idag än för sex år sedan då Alliansen tog över.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,