Oroligt i Rinkeby och Tensta

Det är inte ofta det händer men när det händer blir man väldigt nedstämd – ungdomsupplopp i Stockholm. Det har varit orligt i Tensta och Rinkeby i veckan, läs här. Stenkastande ungdomar, bränder och förstörelse. Det sker ibland men Stockholm är trots allt relativt förskonat. Polis, skola, fastighetsägare, socialtjänst och frivilliga gör alla ett bra arbete för ett tryggt Järva. Och stadsdelarna runt Järva är också tryggare än vad ryktet säger. Men den senaste veckans rapportering från Tensta och Rinkeby har varit allt annat än positiv.

Det är viktigt att de trygghetsskapande åtgärderna i Järva inte tappar fart. I Rinkeby ska ett lokalt poliskontor öppna vilket är mycket positivt. Föräldrarna behöver involveras mera. Samverkan mellan framför allt polis och socialtjänst behöver stärkas. Men inte minst är det viktigt att polisen lyckas gripa och lagföra många av de ungdomar som ligger bakom upploppen, även om det är unga. Samhället måste reagera på många sätt.

Men den viktigaste förebyggande insatsen på lång sikt  – förutom trygga uppväxter – är ändå utbildning och arbete. Klarar vi det uppdraget ökar också tryggheten. Misslyckade studier är ofta en grogrund till långvarigt utanförskap som i sin tur kan leda till destruktiva beteenden. Att satsa på arbete och på bra skolor i våra förorter är en mycket viktig uppgift för att på lång sikt minska risken för det som Järvaborna har fått uppleva den senaste veckan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,