Seminarium om arkitektur

För ett par veckor sedan arrangerade Sveriges arkitekter ett seminarium om framtidens stadsplanering och arkitektur. Inbjudna att medverka i panelen var förutom jag själv Elina Åberg (MP) och Henrik Nehrlund från Skönhetsrådet. Ingela Lindh från Stockholmshem var kommentator. Seminariet var väldigt intressant och publiken och moderatorerna var engagerade vilket är extra roligt. Dock ger det alltid lite ångest att prata inför en profession. Publiken har av förklarliga skäl ett överläge och man får vara extra försiktig med vad man säger.

Jag vågade dock provocera genom att lyfta fram fördelarna med klassisk arkitektur. Jag lyfte fram St Eriksområdet, Jakriborg och Le Plessis Robinson som goda exempel. Många i publiken blev irriterade men jag står fast vid att den klassiska arkitekturen och stadsplaneringen hittills är oövervinnerlig och att vi därför – oftare än idag – bör hämta inspiration därifrån. Det visar inte minst köerna och priserna i dessa typer av stadsbildningar.

Jag argumenterade också för behovet av variation. Hur viktigt det är vi blandar organiska med strikta former, högt och lågt, starka och matta färger. Det vi bygger idag är alldeles för likriktat och många arkitekter och byggföretag verkar tyvärr vara för rädda att ta ut svängarna.

Jag hoppas att denna viktiga debatt får fortsätta att vara levande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,