Till skolan med en klump i magen

Jag blir alltid lika bestört när jag läser om skolelever som utsätts för mobbning och som går till skolan med en klump i magen. Jag vet av egen erfarenhet hur det känns att vara rädd när man möter vissa ”skolkamrater” i korridoren. Jag vet också vilken skam det innebär att vara mobbad eller trakasserad. Den känslan vill jag att alla ska slippa.

Idag presenterade organisationen Friends ytterligare en undersökning som visar att var tredje elev av någon anledning känner oro eller ångest inför skolstarten. Läs DN-artikel här. Det är ett rejält underbetyg åt svensk skola. Den måste bli tryggare.

Det finns naturligtvis massor att säga. Vuxna har ett stort ansvar – ett ansvar som skulle kunna förvaltas bättre. Varje skola ska ha antimobbningsplaner. Men det räcker naturligtvis inte att ha dem liggandes i en byrålåda utan de måste vara levande dokument som verkligen implementeras i verksamheten. Mobbning ska både förebyggas, upptäckas och åtgärdas. Missar man en länk i den kedjan brister hela arbetet.

Idag är inte konflikthantering ett obligatoriskt moment i lärarutbildningen. Det anser jag att den borde bli. Jag tycker också att Stockholms stad ska erbjuda alla lärare fortbildning i hur mobbning kan upptäckas och förebyggas. En sådan fortbildning bör ges varje år. Mobbningen måste minska. De åtgärder vi hittills vidtagit räcker uppenbart inte. Stockholm kan här gå före.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,