Vad är ett skitjobb?

Socialdemokraternas blivande gruppledare Karin Wanngård visade snabbt sitt rätta ansikte när hon sade att ungdomar inte ska behöva ta några skitjobb. Vilken syn! Vilka är skitjobben undrar jag och vilka ska göra dem? Ett jobb är bättre än inget jobb alls tycker jag. Men Wanngård tycks helt ha övergett arbetslinjen och verkar vilja inbilla ungdomar att de direkt skolan ska kunna få ett välbetalt jobb – vilket hyckleri!

Om detta är Socialdemokraternas nya arbetsmarknadspolitik i Stockholm blir jag djupt oroad. Det vittnar om en människosyn som delar in människor i kategorier och där bidragsberoende premieras framför enklare jobb. Ett vad Wanngård kallar skitjobb kan faktiskt vara början på en lysande karriär. Själv började jag som reklamutdelare, sen som barnkalasvärd på Mc Donald´s, sökte sen jobb på 7eleven. Var de jobben att klassa som skitjobb eller skulle jag komma igenom Wannegårds nålsöga? Jag är i alla fall glad att jag fick chansen till ett jobb och lite extrapengar. Det gör mig idag till en bättre politiker.

Socialdemokraterna ger skenet av att ha anammat arbetslinjen. Men de blir ganska ofta avslöjade – inte minst genom uttalanden likt Wanngårds. Många ungdomar brinner av längtan att få ett jobb – även om det är enklare och inte så högt betalt. En fot in på arbetsmarknaden betyder oerhört mycket dels för självförtroendet, dels för möjligheten till en egen försörjning och framtida karriär. Wanngård bör tänka om!
Läs intervjuerna med Wanngård här, här och här.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,